Vakexpert voeding en voorlichting

Vakexpert voeding en voorlichting

Goede voeding is belangrijk. Het draagt bij aan de gezondheid van iedereen. Jij weet alles over voeding en wat het effect is van voedsel op een menselijk lichaam. Maar je weet het ook goed over te brengen op anderen. In dit beroep geef je voorlichting op scholen, in supermarkten of bij instellingen en bedrijven.

Opleiding

 • Tijdens deze opleiding leer je over voedselkwaliteit, levensmiddelenleer en voedselveiligheid. Over de productie, de kwaliteit en over sociale, maatschappelijke en culturele aspecten van eten en drinken. Je leert daarnaast hoe je jouw kennis over kunt brengen op anderen en hoe je mensen kunt begeleiden naar gezonde voeding. 

   

  De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg bol
  Leerweg bol
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  6.6
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  72%
  Doorstroom naar hbo-opleidinglandelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
  55%
  Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
  81%
  Kans op werk landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  Onbekend
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied
  Startsalarislandelijk gemiddeld bruto uurloon
  € 11

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Voeding moet niet alleen lekker zijn, maar ook gezond. We kopen onze voedingsmiddelen in de winkel en we vertrouwen erop dat ze veilig en gezond zijn. Bij de productie komt heel wat technologie. Als vakexpert voeding en voorlichting ben je binnen jouw bedrijf degene die gaat over de bereiding. Je gaat over de kwaliteit, voedselveiligheid en de beste manier om te verpakken. Je kent de wettelijke eisen en zorgt er voor dat die voor jouw product(en) worden nageleefd. Ook werk je mee aan verbeterprojecten. Je bedenkt nieuwe producten en je verzorgt informatievoor bijv. een voorlichtingsbureau voor voeding. Je bent een professioneel op voedingsgebied. Bereiden, experimenteren, verpakken, proeven en voorlichting geven over voedsel behoort tot jouw takenpakket.

Landelijke Ambassadeur mbo Sil: ‘Eigenlijk is het mbo het voedsel van de samenleving’

Op het Ambassadeursgala in Apeldoorn won Sil de Weerd (Clusius College) de titel Landelijke Ambassadeur mbo. Daarmee volgt hij Lisanne Fons (ID College) op. Dit is mbo is natuurlijk benieuwd naar...

Zoeken