Technisch Specialist Verbrandingsmotoren

Ben jij geschikt voor het grote werk? Wat denk je van stroomaggregaten, warmtekrachtcentrales of scheepsmotoren repareren?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Je leert hoe je nieuwe verbrandingsmotoren en installaties kunt testen, opstarten en bijstellen. Ook leer je storingen op te lossen door de juiste diagnoses te stellen. Je bent een specialist, dus weet je hoe je complexe reparaties uit kunt voeren bij verbrandingsmotoren.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 42%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Als technisch specialist verbrandingsmotoren ben je verantwoordelijk voor de inbedrijfstelling van nieuwe motoren. En als niemand het probleem aan de motor kan oplossen, kom jij in actie. Je spoort zelfstandig alle soorten storingen op. Daarna repareer je de motor of draag je de klus over aan collega’s. Je hebt veel overleg met andere technici, projectleiders en opdrachtgevers. Je bent verantwoordelijk, zorgvuldig en je bijt je vast in een klus. Langer doorwerken is voor jou geen probleem. Verder kun je goed samenwerken en vind je het leuk jouw kennis over te dragen. In het Nederlands én in het Engels.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  In de wereld van auto's, bedrijfsauto’s, motorfietsen, scooters en allerlei mobiele machines is veel aan het veranderen. Nieuwe voertuigen hebben veel slimme onderdelen, zoals elektronica en software. Ook zijn er steeds meer elektrische voertuigen en voertuigen die zelf kunnen rijden. Auto's die je samen met anderen kunt gebruiken worden ook populairder. Daardoor verandert de vraag naar onderhoud en reparaties. Kleine werkplaatsen vinden dit soms lastig en moeten slimme manieren vinden om met deze veranderingen om te gaan. Ze doen dat bijvoorbeeld door samen te werken met anderen.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  In voertuigen en mobiele machines zit tegenwoordig veel technologie, zoals communicatiesystemen, software, en elektronica. Dit betekent dat het werk van mensen die repareren ook verandert. Het repareren van een elektrisch voertuig is heel anders dan het repareren van een voertuig die op benzine of diesel rijdt. Er komt meer werk bij kijken dat te maken heeft met computers in plaats van met gewone mechanische onderdelen. Werkplaatsen moeten nu ook goed begrijpen hoe deze computersystemen werken en gebruik maken van de data die je eruit kunt halen. Binnenkort zal het werk in de werkplaats ook anders zijn door meer gebruik van automatisering en robots voor simpele klusjes. En mensen die hun voertuig laten maken, verwachten goede service. Ze weten vaak al veel over wat ze willen omdat ze online naar informatie hebben gezocht.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  In de mobiliteitssector is er veel vraag naar mensen die goed zijn met techniek en computers. Je moet precies kunnen werken en handig zijn. Je moet het leuk vinden om technische problemen op te lossen. Goed kunnen praten met anderen is ook belangrijk. Want je werkt vaak samen in een team. En je moet goed met klanten kunnen praten. Je kunt op veel plekken werken, zoals in werkplaatsen of onderdelenwinkels. Er zijn ook kansen om door te groeien naar andere banen, zoals een salesmanager, accountmanager, teamleider of servicemanager.