Genie CBRN operator III (gevaarlijke stoffen)

Genie CBRN operator III (gevaarlijke stoffen)

Werken en leren bij defensie, helpen bij bij gevechtsondersteuning, constructies, waterbouw en gevaarlijke stoffen. De Genie baant de weg vrij!

Opleiding

 • CBRN staat voor chemische, biologische, radiologische en nucleaire (dreigingen). Tijdens deze opleiding leer je hoe je incidenten kunt voorkomen en hoe je met de gevolgen ervan moet omgaan. Daarnaast leer je hoe je constructiewerkzaamheden voorbereidt en uitvoert. In de opleiding wordt ook veel aandacht besteed aan persoonlijke vorming, sport en fysieke training. 

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • De genie kun je zien als een groot aannemersbedrijf en de grond-, weg- en waterbouwkundigen van de landmacht. De genie wordt ook wel het bouwbedrijf van de krijgsmacht genoemd. Een genie-eenheid heeft meerdere taken. Zo kan het mijnen leggen en ruimen, bruggen bouwen of vernietigen, wegen en vliegvelden aanleggen of vernietigen, schuilplaatsen, uitkijkposten en gevechtsopstellingen bouwen. De genie richt zich vooral op het vertragen van de oprukkende vijand en het ongedaan maken van het werk van de vijandelijke genie. Daarnaast verricht de genie ontsmettingswerkzaamheden op het gebied van chemische, biologische, radiologische, of nucleaire (CBRN) stoffen. De genie bouwt hindernissen, infra, bruggen en kampementen.

  Jij gaat als soldaat werken in een team van circa 10 militairen in een dynamische omgeving. Daar wordt een beroep gedaan op je technische kennis en improvisatietalent. Als technisch specialist ben je ook adviseur voor de commandant. Genisten werken altijd samen, vertrouwen blindelings op elkaar, weten van aanpakken, bezitten grote technische kennis en improvisatievermogen, zijn doortastend, lossen problemen op en zorgen voor elkaar en voor anderen. Ongeacht rang of stand. 

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Schoollocaties

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken