Zorgtechnicus

Zorgtechnicus

Werken met hoofd, hart en handen, is dat precies wat jij zoekt? Als zorgtechnicus functioneer je straks op het snijvlak tussen techniek en zorg. Je kent de elektronica en mechanica achter apparaten en weet hoe jij patiënten daarmee kunt helpen.

Opleiding

 • Tijdens de opleiding tot zorgtechnicus krijg je een brede technische basis in combinatie met kennis van het menselijk lichaam. Die kennis heb je nodig om te straks te communiceren met professionals uit de medische wereld. Je krijgt les in de vakken elektrotechniek, mechatronica en CAD-tekenen aan de ene kant en anatomie, fysiologie en ziektebeelden aan de andere kant. Daarnaast leer je hoe je cliënten kunt begeleiden.

   

  De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als zorgtechnicus installeer je elektrotechnische of ict-apparatuur of hulpmiddelen en systemen die ingezet worden ten behoeve van de zorgverlening. Je bent eigenlijk steeds bezig met het ondersteunen van het zorgproces met technische activiteiten.

   

  Voorbeelden van dergelijke apparatuur zijn elektrische rolstoelen, ziekenhuisapparatuur zoals infuuspompen, couveuses of tilliften, apparatuur voor zorg-op-afstand en zorgrobots. Je hebt vaak contact met een arts, een verpleegkundige of een mantelzorger. Je bent bekend met medische termen en basale kennis hebben van anatomie, fysiologie en de meest voorkomende ziektebeelden.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op werk

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken