Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Is er ergens een storing of defect? Als eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie kan jij aan de slag! Je kijkt wat er aan de hand is en lost het op.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Code
25304

Opleiding

Tijdens de opleiding leer je hoe je zelfstandig een klus organiseert en uitvoert. Ook leer je hoe installaties in elkaar zitten en hoe je handig met gereedschap, meetinstrumenten en materialen omgaat. Daarnaast krijgen veiligheid, samenwerken, overleggen en plannen aandacht.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,4
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 76%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 24%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie". Een student eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Vitaliy en de volgende tekst verschijnt: "Student, Vitaliy Lohinov". De scene gaat over naar Wilfried met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Wilfried Gerts". In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt aan het elektrotechnische, meet- en regeltechnische deel van apparatuur, installaties en systemen."

Als eerste komt Vitaliy aan het woord.

Vitaliy: Ik volg de opleiding eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie. Ik loop stage bij Kone roltrappen en liften. Mijn werkzaamheden zijn het inspecteren van liftinstallaties, kleine reparaties, onderhouden van liftinstallaties en storingen verhelpen.

Beschrijver: In deze scene lopen ze beiden met een gereedschapskoffer naar een lift. We horen Wilfried. In een volgende scene bekijken ze of niemand zich meer in de lift bevindt. Daarna vertelt hij over zijn werkzaamheden.

Wilfried: Even koekeloeren.

Ik ben field support technician bij Kone liften en roltrappen. Kone is een bedrijf dat liften, roltrappen en automatische deuren levert. Daarbij hebben we ook nog een divisie gevelonderhoudsinstallaties. Dus alles wat open en dicht en op en neer kan leveren en onderhouden we.

We willen eerst weten of hij leeg is. Dus geven we hem een commando en dan kijken we of er niemand in zit.

De werkzaamheden die wij doen, dat is in te schalen in een variëteit van onderhoud en storingen. Dus als een lift stilgevallen is door wat voor reden dan ook, dan is het aan ons om de storing op te zoeken en op te lossen.

Beschrijver: Na Wilfried gaat het woord naar Vitaliy. Ondertussen worden er beelden getoond van Wilfried en Vitaliy dat ze de lift inspecteren.

Vitaliy: Je kan opgeroepen worden, 24/7, in de hele periode. En dan moet je soms opsluitingen verhelpen. Of het herstellen van storingen. En eventueel kleine reparaties.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Wilfried. Op de beelden repareren Vitaliy en Wilfried de lift.

Wilfried: De eerste vijf weken hebben we er inmiddels op zitten en het gaat hartstikke lekker. Goede collega en een gezellige collega. Volgens mij zit het met de kennis ook wel in orde.

Beschrijver: We gaan terug naar Vitaliy.

Vitaliy: Ik ben blij dat hij mijn praktijkopleider is.

Beschrijver: De scene gaat terug naar de reparatie van de lift. We horen Wilfried. De video gaat vervolgens naar een einde.

Wilfried: De storing is opgelost. We ruimen op.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "inspecteert apparatuur, installaties en systemen", "optimaliseert en verhelpt storingen", "demonteert, bewerkt, herstelt en monteert componenten", "lokaliseert (enkelvoudige) elektrotechnische storingen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie" met daaronder de benodigde skills: "technisch", "flexibel", "zelfverzekerd", "proactief", "verantwoordelijk", "analytisch". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als eerste monteur zorg jij dat alles weer goed werkt. Alarmsystemen, lichtinstallaties, slagbomen bij parkeergarages … Je vervangt onderdelen en stelt apparatuur op de juiste manier af. Je werkt snel en vaak op verschillende plaatsen omdat je nooit van te voren weet waar storingen optreden. Je werkt ook ’s avonds of in het weekend.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €17
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.