Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Opleiding

Is er iets kapot aan alarmsystemen, lichtinstallaties, slagbomen bij parkeergarages of andere elektrotechnische installaties? Jij weet raad! Als technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie verzorg jij het onderhoud en de reparaties.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Opleidingscode
25309

Opleiding

Tijdens de opleiding leer je hoe installaties zijn opgebouwd en hoe je ze kunt inregelen, afstellen en programmeren. Ook leer je hoe je zelfstandig een klus plant en organiseert. Daarnaast krijgen veiligheid, klantvriendelijkheid, samenwerken en overleggen aandacht.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 95%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 37%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 77%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren Technicus Service en Onderhoud Elektrotechniek en Instrumentatie"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Technicus Service en Onderhoud Elektrotechniek en Instrumentatie". Een student technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Technicus Service en Onderhoud Elektrotechniek en Instrumentatie". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Vitaly en de volgende tekst verschijnt: "Student, Vitaly Lohinov". De scene gaat over naar Wilfried met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Wilfried Gerts". Ze bevinden zich in een ruimte met technische installaties. In beeld staat het volgende weergeven: "Onderhoudt en repareert elektronische installaties." Op de beelden staan ze voor een installatie en Wilfried geeft uitleg aan Vitaly.

Als eerste horen we Vitaly.

Vitaly: Ik volg de opleiding technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie. Ik loop stage bij Kone roltrappen en liften. Mijn werkzaamheden zijn het inspecteren van liftinstallaties, kleine reparaties, onderhouden van liftinstallaties en storingen verhelpen.

Beschrijver: In de volgende scene komen Vitaly en Wilfried aan bij een lift. We horen Wilfried. Daarna vertelt hij over zijn werkzaamheden. Ondertussen komt een sticker in beeld met daarop "Lift buiten dienst" met daaronder "Kone". In de daaropvolgende scene bevinden Vitaly en Wilfried zich voor de lift. We horen Wilfried tegen Vitaly. Wilfried drukt vervolgens op de liftknop. Daarna vervolgt Wilfried zijn verhaal over de werkzaamheden binnen het bedrijf.

Wilfried: Even kijken.

Ik ben field support technician bij Kone liften en roltrappen. Kone is een bedrijf dat liften, roltrappen en automatische deuren levert. Daarbij hebben we ook nog een divisie gevelonderhoudsinstallaties. Dus alles wat open en dicht, en op en neer kan, dat leveren en onderhouden we.

We willen eerst weten of hij leeg is. Dus geven we hem een commando en dan kijken we of er niemand in zit.

De werkzaamheden die wij doen dat is in te schalen in een variëteit van onderhoud en storingen. Dus als een lift stilgevallen is door wat voor reden dan ook, dan is het aan ons om de storing op te zoeken en op te lossen.

Beschrijver: Vitaly vult Wilfried verder aan. Er worden ondertussen beelden getoond van Vitaly en Wilfried die de lift aan het repareren zijn.

Vitaly: Je kan opgeroepen worden, 24/7, in de hele periode. En dan moet je soms opsluitingen verhelpen. Of het herstellen van storingen. En eventueel kleine reparaties.

Beschrijver: Nu horen we Wilfried over Vitaly.

Wilfried: De eerste vijf weken hebben we er inmiddels op zitten en het gaat hartstikke lekker. Goede en gezellige collega. Volgens mij zit het met de kennis ook wel in orde.

Beschrijver: Vitaly geeft nu feedback over Wilfried.

Vitaly: Ik ben blij dat hij mijn praktijkopleider is.

Beschrijver: De camera bevindt zich in een gesloten compartiment. Vitaly opent het luik en plaatst een voorwerp in het compartiment. We horen ondertussen Wilfried. De video komt aan een einde.

Wilfried: De storing is opgelost. We ruimen op.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Technicus Service en Onderhoud Elektrotechniek en Instrumentatie". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "verhelpt complexe storingen", "optimaliseert en verhelpt storingen", "lokaliseert complexe storingen", "lokaliseert (enkelvoudige) elektrotechnische storingen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Technicus Service en Onderhoud Elektrotechniek en Instrumentatie" met daaronder de benodigde skills: "technisch", "flexibel", "zelfverzekerd", "proactief", "verantwoordelijk", "analytisch". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie zorg jij dat alles weer goed werkt. Alarmsystemen, lichtinstallaties, slagbomen bij parkeergarages. Je vervangt onderdelen en stelt apparatuur op de juiste manier af. Je werkt snel en vaak op verschillende plaatsen, omdat je nooit van te voren weet waar storingen optreden. Je werkt ook ’s avonds of in het weekend.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €18
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 99%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.