Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties

Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties

Als technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties werk je met grote systemen voor verwarming en luchtbehandeling. Jij stelt de installaties in gebruik en zorgt dat ze goed onderhouden worden. En als je ziet hoe ze nóg beter kunnen worden, dan doe jij de juiste aanpassingen.

Opleiding

 • Je leert alles wat met onderhoud, reparatie en optimaliseren van gas-, water-, verwarming-, tapwater-, luchtbehandeling-, en drinkwaterinstallaties te maken heeft. Daarnaast leer je de wettelijke veiligheidseisen kennen en hoe je binnen die regels oplossingen kunt zoeken. Tenslotte leer je hoe je klanten adviseert.

   

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg bbl
  Leerweg bbl
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  6.6
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  83%
  Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
  97%
  Kans op werk landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  Goede kans op werk
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied
  Startsalarislandelijk gemiddeld bruto uurloon
  € 17

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties weet jij alles van apparaten en installaties. Apparaten die op gas, water of elektriciteit werken. Je belangrijkste taak is het repareren van de apparaten en installaties. Daarnaast doe je het onderhoud. Dat kan zijn op verzoek van je klant. Maar je kunt ook inspecties doen voordat er iets aan de hand is. Dan controleer je of alles nog helemaal goed werkt. Je weet veel van verschillende apparaten en installaties.

Zoeken