Technicus service en onderhoud werktuigbouw

Als technicus service en onderhoud werktuigbouw werk je aan complexere apparaten en systemen. Denk aan een tandartsstoel, kopieerapparaat of een lopende band in een fabriek. Jij kent de besturing en de mechaniek ervan en zorgt dat de boel blijft draaien.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Metaal en metalektro
Opleidingscode
25310

Opleiding

Tijdens de opleiding komen de vakken metaal, elektrotechniek en besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek) aan bod. Je leert hoe je onderdelen van machines en apparaten kunt verbouwen, aanpassen, repareren en onderhouden. Ook leer je AutoCAD-tekenen en bedrijfskunde. Daarnaast leer je leidinggeven en doe je kennis op over de regelgeving.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 70%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 76%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_Technicus Service en Onderhoud Werktuigbouw"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Technicus service en onderhoud werktuigbouw". Een student technicus service en onderhoud werktuigbouw spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als technicus service en onderhoud werktuigbouw aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Technicus service en onderhoud werktuigbouw". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Randy en de volgende tekst verschijnt: "Student, Randy Ratterman". De scene gaat over naar Dolf met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Dolf van der Wege". Er worden beelden getoond van een vliegveld. In beeld staat het volgende weergeven: "Verzorgt service en onderhoud aan werktuigbouwkundig deel van apparatuur, installaties en systemen."

Als eerste komt Dolf aan het woord.

Dolf: We staan op Schiphol Oost. Hier staan eigenlijk alle dieseltrekkers die op Schiphol rondrijden. Wij verhuren alle equipment om vliegtuigen af te handelen. Wij onderhouden en repareren het. We zorgen dat het blijft draaien voor de klant.

Beschrijver: Na Dolf horen we Randy.

Randy: Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd om met pneumatische en hydraulische systemen te werken. Dat kan ik hier goed toepassen.

Beschrijver: We gaan weer terug naar Dolf. Ondertussen worden er beelden getoond van Rolf en Randy die een onderdeel installeren.

Dolf: Als servicetechnicus moet je in huis hebben: een beetje technische kennis en doorzettingsvermogen. Je moet voertuigen afmaken en schema's kunnen lezen. Elektrisch en hydraulisch. Communicatief sterk zijn. Dat je elkaar wat kan uitleggen. Je hebt contact met de klant. Dat is denk ik het meest belangrijkste.

Beschrijver: Randy neemt het woord over van Dolf.

Randy: Omdat ik best wel nieuw ben, word ik alle kanten op gestuurd om breed te leren en overal wat mee te pikken.

Beschrijver: Dolf geeft feedback over Randy. In de volgende scene bespreken ze een storing. Dolf vertelt daarna verder over het beroep. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Dolf: Hij heeft zijn tijd nodig maar het gaat hartstikke goed. We hopen hem veel bij te brengen.

Bij dit voertuig willen de grips niet sluiten. Dus we gaan de storing zoeken.

Het kan stressvol zijn als de klant op het voertuig zit te wachten en er zit een moeilijke storing in. Je krijgt het niet meteen voor elkaar. Dan moet je wel gewoon doorgaan totdat je het hebt gerepareerd.

Beschrijver: Na Dolf neemt Randy het woord. In de volgende scene neemt Randy een selfie-video op. Hij zit in een voertuig. We horen Randy.

Randy: Ik heb nog niet echt plannen voor de toekomst. Zolang ik deze plek heb, vind ik het fijn om hier te blijven.

Deze is weer klaar. Die gaan we richting platform brengen. Terugbrengen naar de klant.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Technicus service en onderhoud werktuigbouw". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "verhelpt storingen in werktuigbouwkundige installaties", "verricht onderhoudswerk", "doet inspecties en verricht metingen", "demonteert, herstelt en monteert", "begeleidt collega's". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Technicus service en onderhoud werktuigbouw" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en technisch", "taakgericht en planmatig", "flexibel en drukbestendig", "leergierig", "gedisciplineerd en georganiseerd", "ondernemend", "overleggend en samenwerkend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Bij fabrieken waar producten worden geproduceerd staan werktuigbouwkundige machines. Als technicus service en onderhoud werktuigbouw ben jij gespecialiseerd in die machines. Je weet hoe ze werken, hoe ze afgesteld worden en je kan storingen verhelpen. Je gaat vaak op bezoek bij klanten waar die machines staan. Daar zorg je er voor dat de mensen gebruikersinstructies hebben en geef je advies over veiligheid en milieu.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €19
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 94%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.