Over het mbo

Wat is mbo?

Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Het is onderwijs dat aansluit op de middelbare school.

Niveaus

Het mbo kent vier verschillende niveaus. Entree, niveau 2, 3 en 4 zodat iedereen op het eigen niveau een opleiding kan volgen.

Leerwegen

In het mbo kun je je opleiding in twee verschillende leerwegen doen; twee manieren om hetzelfde diploma te halen. Je kiest dus niet alleen een opleiding. Je kiest ook welke leerweg het beste bij jou past.

Vooropleiding en toelating

Je kunt op vier niveaus een opleiding volgen op het mbo. Afhankelijk van je vooropleiding kan je starten op niveau 1, 2, 3 of 4.

Soorten scholen

Het mbo kent verschillende soorten scholen. Roc's bieden een breed pakket aan, aoc's richten zich op de agrarische sector en vakscholen hebben zich gespecialiseerd.

Aan het werk of verder studeren?

Een mbo-opleiding is een goede stap op weg naar een leuke baan. Tijdens je opleiding ben je veel bezig in de praktijk. Vaak bij verschillende bedrijven of instellingen. Je ontdekt waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Zo kom je er achter welk werk goed bij je past.

Entreeopleiding

Een entreeopleiding is een opleiding op maat. Heb je geen diploma van je middelbare school, dan kan je beginnen met het volgen van een entreeopleiding.

Kosten en financiering

Aan een mbo-opleiding zijn kosten verbonden. Die kosten zijn afhankelijk van je leeftijd, de opleiding die je kiest, de leerweg (bol of bbl), het niveau en of je vol- of deeltijd gaat studeren.

Overheidsinformatie

Op studeermeteenplan.nl/mbo vind je informatie over studeren op het mbo. Onderwerpen als doorstroom vo-mbo, op kamers gaan, wisselen of stoppen komen daar aan bod.

JOB - landelijke jongerenorganisatie voor mbo-studenten

JOB is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. JOB zorgt er voor dat jouw mening en jouw perspectief niet vergeten wordt én juist nog meer wordt gehoord.

Zoeken