Aan het werk of verder studeren?

Een mbo-opleiding is een goede stap op weg naar een leuke baan. Tijdens je opleiding ben je veel bezig in de praktijk. Vaak bij verschillende bedrijven of instellingen. Je ontdekt waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Zo kom je er achter welk werk goed bij je past.

Vaardigheden voor een beroep

Op het mbo doe je een beroepsopleiding. In de opleidingen wordt aandacht besteed aan de theorie van een bepaald beroep. De vaardigheden en competenties leer je vooral in de praktijk. Dit gebeurt zowel op school als in de beroepspraktijk waar je voor wordt opgeleid.

Algemene vaardigheden

In een mbo-opleiding ben je niet alleen bezig met je toekomstige beroep. Er is ook aandacht voor kennis en vaardigheden die je nodig hebt om te functioneren in de maatschappij en om eventueel door te leren. Het gaat dan om algemene vaardigheden zoals Nederlands, rekenen, Engels (bij mbo-opleidingen op niveau 4) en loopbaan- en burgerschapsvaardigheden.

Je krijgt hier aparte lessen voor of je werkt hieraan via de beroepsgerichte vakken.

Werken of verder studeren

Als afgestudeerde mbo'er vind je waarschijnlijk snel een baan met een goed salaris. Je kunt er ook voor kiezen om een vervolgopleiding te doen. Dat kan op een ander niveau in het mbo of op het hbo.

Zoeken