Helpende Zorg en Welzijn

Als helpende zorg en welzijn heb je een baan die geen dag hetzelfde is! Je helpt en verzorgt mensen die om wat voor reden dan ook ondersteuning nodig hebben.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert mensen, die dat nodig hebben, te ondersteunen bij wonen en het huishouden. Je leert hoe je kunt helpen bij de persoonlijk zorg van mensen. Je leert ook waar je op moet letten bij sociale uitjes en andere activiteiten en hoe je ze daarbij kunt ondersteunen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 71%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 61%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 84%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 17%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Matig
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Helpende Zorg en Welzijn"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Helpende Zorg en Welzijn". Een student helpende zorg en welzijn spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als helpende zorg en welzijn aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Helpende Zorg en Welzijn". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Jesse en de volgende tekst verschijnt: "Student, Jesse Maatkamp". De scene gaat over naar Johan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Johan Jansen". In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt."

Ik ben Nanne en ik ben samen met Cor op mijn stagebedrijf. We hebben net gegeten. Elke dinsdagmiddag doen we dat. We zijn nu aan het schoonmaken. We zijn hier bij het Leger des Heils, Bij Bosshardt. Dat is een buurthuis, een inloophuis. Mensen uit de buurt van Almelo kunnen hier terecht voor een bakje koffie. Ze kunnen zich melden met problemen en activiteiten ondernemen. Ik volg de opleiding Helpende Zorg en Welzijn. Ik loop stage bij Bosshardt, een onderdeel van het Leger des Heils. Nanne, ik wil je vandaag uitleggen hoe we de voorraden beheren. Het is simpel. We bestellen bij Verscentrum. Je bent vooral met mensen bezig, met elkaar aan het praten. Dus continu van: wilt u koffie of wie wil er nog koffie? De werkzaamheden die ik verder doe: zijn samen Marjolein dingen overleggen, mijn eigen inbreng als ik dingen leuk vind, in overleg kijken of dat haalbaar is. Met stagiaires Helpende Zorg en Welzijn zijn we altijd blij. Ze zorgen dat de contacten onderling goed blijven, dat er koffie staat, dat de maaltijd gedaan wordt. En ook ondersteunende taken zoals de voorraad beheren. Dan hebben we servetjes nodig. Dat zijn pakken van tien. Dus één pak is tien grote pakken. Hier hebben we handdoekjes voor de toiletten en de automaten in de keuken. Het mooiste is als de mensen binnenkomen... en je weet dat iemand gisteren een onderzoek gehad heeft, dat je dat onthoudt. En als je ernaar vraagt zijn de mensen heel gelukkig. Van: oh, er vraagt iemand naar. Dat vind ik heel erg mooi. Ik vind het ontzettend mooi om met mensen bezig te zijn.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Helpende Zorg en Welzijn". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "maakt", "doet", "bouwt", "werkt", "zorgt", "zorgt". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Helpende Zorg en Welzijn" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "technisch", "samenwerkend", "overleggend", "geconcentreerd", "overleggend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

In je werk als helpende heb je vaak te maken met ouderen die door de achteruitgang van hun gezondheid niet meer alles zelf kunnen doen. Zieke mensen of mensen met beperkingen hebben soms thuis hulp nodig. Je ondersteunt deze mensen bij huishoudelijk werk en verzorgt ze. Bijvoorbeeld door te helpen met aan- en uitkleden of verzorging van het haar. 

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 72%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €17
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 92%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector