Begeleider maatschappelijke zorg

Lijkt het je leuk om mensen, die extra aandacht nodig hebben, te helpen? Als begeleider maatschappelijke zorg kom je met allerlei mensen in aanraking. Je biedt zorg en ondersteuning.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je ondersteuning, begeleiding en zorg kunt bieden aan diverse soorten mensen. Je leert welke vormen van begeleiding er zijn. En hoe je die kunt toepassen. Natuurlijk leer je hoe je zo goed mogelijk kunt communiceren met jouw cliënt(en) en hun andere verzorgers.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 52%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 69%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Begeleider Maatschappelijke Zorg"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Begeleider maatschappelijke zorg". Een student begeleider maatschappelijke zorg spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als begeleider maatschappelijke zorg aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Begeleider maatschappelijke zorg". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Natasha en de volgende tekst verschijnt: "Student, Natasha de Ruiter". De scene gaat over naar Kevin met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Kevin van Hengel". In de video rijdt Natasha samen met een bewoner in een scootmobiel. In beeld staat het volgende weergeven: "Begeleidt en verzorgt mensen met dagelijkse zorg, wonen en vrije tijd."

Als eerste komt Natasha aan het woord. In de volgende scene bekijkt ze samen met Kevin een scootmobiel. We horen eerst Natasha en daarna Kevin. Het woord gaat vervolgens over en weer. Kevin stelt zich daarna voor.

Natasha: Ik ben Natasha de Ruiter.

Ik moet even op...

Kevin: Even kijken of die aangaat.

Natasha: Ja, hij staat aan.

Kevin: En dan zie je vol vermogen. En je kan hem harder en zachter zetten. Als die niet goed in de beugel staat dan moet die naar voren klappen.

Ik ben de opleider dus ik loop op de achtergrond mee. Alle studenten en stagiairs krijgen een werkbegeleider op de vloer. Die begeleiden de studenten of stagiairs op de werkvloer.

Beschrijver: Na Kevin komt Natasha weer aan het woord. Er worden beelden getoond van Natasha die samen met twee bewoners aan tafel zit. In de volgende scene neemt ze een selfie-video op. Ze loopt de zorginstelling in. Daarna vervolgt ze haar verhaal. Er worden beelden getoond van Natasha en een bewoner die de cavia's en konijnen bezoeken.

Natasha: Ik help de ouderen met de daginvulling. Daarnaast doe ik ook de activiteiten zelf. Je begeleidt ze op de dag zelf, maakt een praatje met ze zodat de ouderen het ook gezellig hebben.

Ik ga weer gezellig naar de bewoners toe.

Het leukste om te doen, is bij de ouderen zelf zijn. Ik wil ze helpen en ondersteunen met wat ze willen doen. Niet alle ouderen kunnen alles doen. Bijvoorbeeld bij het eten een boterham snijden en daarbij wil ik ze graag helpen zodat ze toch hun eten kunnen opeten.

Beschrijver: We horen nu Kevin.

Kevin: Het is niet voor niets een ontmoetingscentrum, om elkaar daar ook in te vinden zowel de stagiair, begeleider maar ook de cliënt. Voor de stagiaire is het belangrijk dat ze veel werkervaring krijgen en veel leren in de praktijk en daar de cliënt het profijt van laten beleven. Dat is de hoofdmoot tijdens haar stage.

Beschrijver: Natasha reageert op Kevin. De video gaat daarna naar een afsluiting toe.

Natasha: Zeker, absoluut.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Begeleider maatschappelijke zorg". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "biedt begeleiding en zorg", "werkt samen en stemt de werkzaamheden af", "verzorgt cliënten zowel individueel als in groepsverband", "reageert op onvoorziene crisissituaties", "werkt aan bevorderen en bewaken van kwaliteitszorg". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Begeleider maatschappelijke zorg" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "communicatief", "sociaal", "zorgzaam", "staat stevig in schoenen". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je werkt met mensen die hulp nodig hebben op het gebied van wonen, dagbesteding of vrije tijd. Je begeleidt hen bij het zelfstandig of semi-zelfstandig wonen, werken en leven. Je werkt in een team en stelt je collegiaal op. Het is belangrijk dat je een onderzoekende houding hebt en geïnteresseerd bent in de cliënt. Je kunt goed samenwerken en je bent geduldig, initiatiefrijk en creatief. Je beschikt over inlevingsvermogen. Je bent een organisatietalent, flexibel en sociaal.

Je werkt met cliënten van allerlei leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuigelijke beperking en cliënten van alle leeftijden met één of meerdere ziekten en/of problemen.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €16
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €18
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 95%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  In de zorg verandert altijd iets. Er zijn nieuwe inzichten uit onderzoek, andere behandelingen en werkwijzen die allemaal invloed hebben op de uitvoering van je werk. Als je een zorgopleiding volgt, leer je veel over hoe je mensen kunt helpen. Je leert bijvoorbeeld mensen verplegen, ondersteunen en verzorgen. In de zorg heb je direct contact met mensen. Digitale technieken worden steeds belangrijker in de zorg. Je leert hoe je online mensen met een zorgvraag kunt helpen. En hoe apps kunnen helpen bij de planning van de zorg. Of apps die mensen helpen zelf metingen uit te voeren.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  In de zorg werk je dus met mensen. Je kunt veel verschillende dingen doen. Als je werkt in de zorg ondersteun je mensen met verpleging, verzorging en/ of je begeleid hen bij hun gezondheid. Je kunt mensen helpen met het innemen van medicijnen, hun wonden verzorgen, maar ook helpen in het huishouden of hun dagelijkse verzorging. Het is belangrijk dat mensen zichzelf kunnen redden, zodat ouderen langer thuis kunnen wonen of mensen met een beperking meer regie krijgen over hun eigen leven en zelf beslissingen kunnen nemen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Met een diploma als mbo-verpleegkundige, verzorgende IG, helpende of zorghulp kun je op veel plekken in de zorg gaan werken. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis, een verpleeghuis of bij mensen thuis. Of een bijzondere plek, zoals een dagbesteding, maatschappelijke opvang, gevangenis of een asielzoekerscentrum. Je kunt werken met mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Als (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg ondersteun je mensen met een beperking in het dagelijks leven. En je helpt hen om zichzelf thuis te kunnen redden. Dat doe je samen in een zorgteam en met hun eigen sociale netwerk (familie, buren, vrienden en vrijwilligers). En je werkt altijd samen met andere beroepen, zoals artsen, orthopedagogen en fysiotherapeuten