Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

Dankzij jou kunnen mensen die extra zorg en begeleiding nodig hebben, prettig en zelfstandig leven! Als je zorgzaam, sociaal bent en houdt van aanpakken, dan is dit het beroep voor jou!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je ondersteuning, begeleiding en zorg kunt bieden aan diverse soorten mensen. Je leert welke vormen van begeleiding er zijn. En hoe je die kunt toepassen. Natuurlijk leer je hoe je zo goed mogelijk kunt communiceren met jouw cliënt(en) en hun andere verzorgers. Ook leer je hoe je kunt omgaan met crisissituaties. Overleggen is heel belangrijk in dit beroep, dat wordt ook veel geoefend.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,5
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 60%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 77%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg". Een student persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Eileen en de volgende tekst verschijnt: "Student, Eileen van Scheiyen". De scene gaat over naar Fleur met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Fleur Tepperik". In beeld staat het volgende weergeven: "Biedt ondersteuning, begeleiding en zorg op het gebied van wonen, dagbesteding of vrije tijd."

Als eerste komt Eileen aan het woord. In de volgende scene neemt ze een selfie-video op. Terwijl ze spreekt wijst ze naar de achtergrond.

Eileen: Ik loop stage bij ChiqCare woonzorg.

Ik ben Eileen en hier is het kantoor van ChiqCare, hier loop ik mijn stage en maken wij onze registratie. En hier wonen de cliënten.

Beschrijver: Na Eileen komt Fleur aan het woord. Ondertussen worden er beelden getoond van Eileen en Fleur die samen achter een computer zitten. Eileen geeft uitleg aan Fleur. In de volgende scene is Eileen aan het telefoneren.

Fleur: Ik ben Fleur en ik werk bij ChiqCare. Dat is een zorg-wooninstelling voor mensen met een psychiatrische stoornis. Hier wonen echt mensen die hulp hebben bij de dagelijkse bezigheid eigenlijk. Dus het kan zijn helpen in de huishouding, herinneren aan medicatie maar ook samen boodschappen doen omdat het voor sommige cliënten best wel een obstakel kan zijn.

Beschrijver: In de volgende scene staat Eileen naast een bewoner. De bewoner geeft haar een plant aan. We horen eerst Eileen en daarna de bewoner. Het woord gaat vervolgens over en weer. In de volgende loopt Eileen met de plant de tuin in. Naast haar loopt de bewoner en Fleur. Daarna vertelt Eileen over haar werk.

Eileen: Zal ik ze meenemen?

Bewoner: Ja graag.

Eileen: Neem jij de spulletjes mee?

Bewoner: Dan neem ik de spulletjes mee.

Eileen: Top, kunnen we ze daar mooi planten.

De werkzaamheden die ik hier eigenlijk doe zijn helpen bij persoonlijke verzorging, helpen bij het herinneren van dingen die de cliënten vergeten bij hun dagelijks leven en wat eigenlijk voor hun stap is naar het zelfstandig wonen.

Beschrijver: De video gaat terug naar de bewoner, Fleur en Eileen in de tuin. Ze staan voor een moestuintje. We horen Fleur.

Fleur: Wat was je plan Joke? Waar moet het komen te staan?

Beschrijver: We horen nu de bewoner, Joke.

Joke: Hier tegenaan want ze worden heel groot die pompoenplanten.

Beschrijver: Het woord gaat naar Fleur. Ze geeft feedback over Eileen.

Fleur: Eileen die werkt op verschillende locaties. Dus die ziet eigenlijk ook allemaal verschillende cliënten. Wat ik heel goed vind van Eileen is dat zij ook bijvoorbeeld in een crisissituatie ook echt aan andere collega's vraagt van, wat kan ik doen, hoe ga jij hiermee om? Dat is heel knap.

Beschrijver: Eileen deelt vervolgens haar ervaring op het werk. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Eileen: Ik vind het ook heel fijn dat je heel veel zelfstandigheid hebt, dat je zelf aan de slag kan maar je kan altijd wel bij iemand terecht.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "biedt ondersteunende begeleiding en zorg", "reageert op onvoorziene crisissituaties", "werken aan kwaliteit en deskundigheid", "ondersteunt bij wonen en huishouden", "coördineert activiteiten en taken". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg" met daaronder de benodigde skills: "verzorgend", "betrokken", "empathisch", "assertief", "representatief", "integer". In beeld komt ondertussen een bedrijfsauto met daarop "ChiqCare" met daaronder "WoonZorg – ThuisZorg". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je werkt met mensen die hulp nodig hebben op het gebied van wonen, dagbesteding of vrije tijd. Je begeleidt hen bij het zelfstandig of semi-zelfstandig wonen, werken en leven. Je werkt in een team en stelt je collegiaal op. Je regelt van alles voor cliënten bij het wonen, werken en leven. Je biedt ondersteuning op maat en regelt activiteiten voor een groep cliënten. Je kunt goed samenwerken en je bent geduldig, initiatiefrijk en creatief. Je beschikt over inlevingsvermogen. Je bent een organisatietalent, flexibel en sociaal. 

Je werkt met cliënten van allerlei leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuigelijke beperking en cliënten van alle leeftijden met één of meerdere ziekten en/of problemen.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €16
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 94%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €18
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 97%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  In de zorg verandert altijd iets. Er zijn nieuwe inzichten uit onderzoek, andere behandelingen en werkwijzen die allemaal invloed hebben op de uitvoering van je werk. Als je een zorgopleiding volgt, leer je veel over hoe je mensen kunt helpen. Je leert bijvoorbeeld mensen verplegen, ondersteunen en verzorgen. In de zorg heb je direct contact met mensen. Digitale technieken worden steeds belangrijker in de zorg. Je leert hoe je online mensen met een zorgvraag kunt helpen. En hoe apps kunnen helpen bij de planning van de zorg. Of apps die mensen helpen zelf metingen uit te voeren.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  In de zorg werk je dus met mensen. Je kunt veel verschillende dingen doen. Als je werkt in de zorg ondersteun je mensen met verpleging, verzorging en/ of je begeleid hen bij hun gezondheid. Je kunt mensen helpen met het innemen van medicijnen, hun wonden verzorgen, maar ook helpen in het huishouden of hun dagelijkse verzorging. Het is belangrijk dat mensen zichzelf kunnen redden, zodat ouderen langer thuis kunnen wonen of mensen met een beperking meer regie krijgen over hun eigen leven en zelf beslissingen kunnen nemen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Met een diploma als mbo-verpleegkundige, verzorgende IG, helpende of zorghulp kun je op veel plekken in de zorg gaan werken. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis, een verpleeghuis of bij mensen thuis. Of een bijzondere plek, zoals een dagbesteding, maatschappelijke opvang, gevangenis of een asielzoekerscentrum. Je kunt werken met mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Als (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg ondersteun je mensen met een beperking in het dagelijks leven. En je helpt hen om zichzelf thuis te kunnen redden. Dat doe je samen in een zorgteam en met hun eigen sociale netwerk (familie, buren, vrienden en vrijwilligers). En je werkt altijd samen met andere beroepen, zoals artsen, orthopedagogen en fysiotherapeuten