Acteur

Heb jij een passie voor theater en kruip jij graag in iemand anders’ huid? Sta je graag in de spotlights? Dan is het beroep van acteur echt iets voor jou!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol
Profiel
Media, vormgeving en ICT
Richting
Podiumtechniek en entertainment
Opleidingscode
25651

Opleiding

Je leert werken aan jezelf en werken met een groep. Je leert gebruik te maken van jouw fantasie en verbeelding. Werken aan je lichaam, je bewegingen en je stem maakt een groot onderdeel van de opleiding acteur uit. Je leert discipline, concentratie en verbeelding via dans.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 72%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 29%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Acteur"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Acteur". Een student acteur spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als acteur aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Acteur". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Sjoerd en de volgende tekst verschijnt: "Student, Sjoerd Knol". De scene gaat over naar Michael met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Michael van Hoorne". In beeld staat het volgende weergeven: "Speelt een rol in een professionele theater-, film- of andere productie." Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond van een groep acteurs die in een theater een musical aan het uitvoeren zijn. Ze dragen kostuums en voeren een dans uit.

Als eerste neemt Sjoerd het woord. Hij neemt een selfie-video op.

Sjoerd: Hallo allemaal. Ik ben Sjoerd Knol en we zijn vandaag in Theater Zuidplein in Rotterdam. Dan gaan we zo de voorstelling spelen van Hans en Grietje de musical.

Beschrijver: Na Sjoerd komt Michael aan het woord. Hij stelt zichzelf voor voor de camera van SBB.

Sjoerd: Ik ben Michael van Hoorne. Ik ben eigenaar van het bedrijf Van Hoorne Entertainment. Wij produceren familie-entertainment in de volle breedte. Dus televisie, theater, wij hebben een eigen retaillijn. We produceren ook voorstellingen voor attractieparken en dierentuinen. Het is eigenlijk een heel breed bedrijf dat bezig is met het produceren van familie-entertainment.

Beschrijver: Na Michael gaat het woord terug naar Sjoerd. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond van Sjoerd samen met zijn collega's die zich voorbereiden voor een show. In de volgende scène voert hij samen met zijn collega’s een musicalstuk uit.

Sjoerd: Welke werkzaamheden je als acteur hebt? Je begint aan het begin met repeteren. Dat is heel intensief want dan heb je heel veel dagen achter elkaar dat je bezig bent met het stuk om in te studeren. Dan uiteindelijk werk je toe naar try-outs. Die ga je dan spelen in verschillende theaters. Uiteindelijk is de grote première van de musical en vanaf dan is het lekker spelen.

Beschrijver: Na Sjoerd vertelt Michael over hoe ze de studenten begeleiden.

Michael: Wij begeleiden de studenten heel zorgvuldig. We proberen ze een-op-een te koppelen. Dat ze veel praten. Dat ze het veel hebben over ambities. Dat we ze inspireren en dat we ze meenemen in de volle breedte van het vak.

Beschrijver: In de volgende scène horen we Sjoerd tijdens een voorstelling. Daarna vertelt Sjoerd over zijn beroep. Naast hem staat Michael.

Sjoerd: Misschien is iemand in het bos te vinden die beter voor ze kan zorgen.

Het is echt wel een zwaar vak. Een moeilijk vak. Veel mensen die ook dit willen, maar als het echt zou kunnen in de toekomst in een grote productie te spelen van bijvoorbeeld Joop van den Ende theaterproducties, dan zou ik dat wel heel graag willen. Wat je specifiek leert in tegenstelling tot op school is dat je echt moet leren om op publiek te spelen. Dat is soms best wel lastig. Dat kun je binnen dit bedrijf heel goed leren want we hebben hier een echte komiek, Michael van Hoorne. Die heeft een supergoede timing.

Beschrijver: Michael vult Sjoerd verder aan. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond van de musical. De video komt daarna aan een einde.

Michael: Dat is ook zo mooi om te zien, jongens als Sjoerd, dat je die enorm ziet ontwikkelen juist op dat vlak. Een aantal weken geleden kwam hij binnen best voorzichtig. Nu zie je hem echt met het publiek en dat is gaaf. Hij breekt helemaal open. Precies die ruimte willen we geven.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Acteur". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "onderhoudt professioneel netwerk", "profileert zichzelf In de markt", "sluit zakelijke overeenkomsten af", "bereidt zich voor op producties", "voert de voorstelling uit", " evalueert zijn handelen als artiest". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Acteur" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "creatief", "stressbestendig", "doorzettingsvermogen", "gedisciplineerd", "gemotiveerd". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je speelt in voorstellingen of korte acts. Je studeert je rol in, repeteert en bent eigenlijk altijd bezig om je spel zo goed mogelijk te maken. In kleine producties zorg je ook voor de kleding, grime en hulpmiddelen. Een groot deel van je tijd ben je bezig om nieuwe opdrachten te zoeken. Daarvoor moet je audities doen, veel netwerken en contact hebben met artiestenbureaus. Je werkt vaak als zelfstandige en dat betekent dat je ook je eigen administratie uitvoert.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 4 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 67%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Communicatie verloopt steeds vaker met beeld dan met tekst. Daarom groeit de vraag naar acteurs. Ook is er een verplichting voor streamingsdiensten om meer Nederlandse producties aan te bieden. Dat levert werk op voor Nederlandse acteurs. Ook bij organisatietrainingen wordt meer en meer gebruik gemaakt van professionele acteurs. En ook in de theaters is ruimte voor jong talent. De zogeheten “blended producties” zijn in opkomst, waarin live performance met digitale middelen wordt gecombineerd.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Acteurs vervullen de behoefte van echt contact tussen kunst en publiek. De steeds sneller opkomende online-industrie draagt daaraan bij, zeker omdat zij steeds meer gebruik maken van Nederlandse acteurs. In de film, video- en theaterwereld zie je toenemende aandacht voor andere, minder traditionele verhalen en andere spelers. Acteurs moeten vaker ook zelf technische kennis hebben. Bijvoorbeeld over hoe je zelf een virtuele studio opbouwt.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    De basis van acteren is en blijft: in de huid van een personage kruipen, met gebruik van je creativiteit, fantasie, verbeelding en stemtechnieken. Na je afstuderen kun je aan de slag bij bijvoorbeeld het theater, de film, of de televisie. Je kunt ook kiezen voor voice-over werk. Of voor een baan als trainingsacteur. Veel afgestudeerden stromen door naar een van de hbo-(theater)opleidingen. Je zult vaak niet meteen fulltime werk vinden in de sector. Doorzettingsvermogen en ondernemerschap bepalen mede je succes.