Danser

Is dansen je leven en jouw grootste talent? Dan is dit echt iets voor jou! Als danser dans jij zelf of geef je les aan andere dansers.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je krijgt dansles in verschillende stijlen: jazz, modern, en urban. Je leert wat choreografie is en hoe je die zelf kan maken. Je leert samenwerken in een groep dansers. Je leert vooral je eigen lichaam en mogelijkheden kennen.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 72%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 27%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Danser"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Danser". Een student danser spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als danser aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Danser". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Maxime en de volgende tekst verschijnt: "Student, Maxime de Kadt". De scene gaat over naar Max met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Max Odarty". In beeld staat het volgende weergeven: "Danst in een professionele theater-, film- of andere productie." Maxime staat voor een groep kinderen. Ze doet de dansbewegingen voor.

Als eerste komt Maxime aan het woord. Ze neemt een selfie-video op. Een wand van de ruimte betreft een grote spiegel.

Maxime: Ik heb alles klaargezet. Ik ben binnengekomen, de spiegels en de vloer zijn schoon. De laptop staat klaar met muziek dus de kinderen kunnen komen.

Beschrijver: Na Maxime komt Max aan het woord. Ondertussen worden er beelden getoond van Maxime die met de kinderen danst.

Max: Maxstudios is een dansschool in Arnhem, Nijmegen en Wageningen. We doen vooral hiphop-lessen, maar ook kidsdance, breakdance, dance-hall, Afrodans is heel populair.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Maxime. In de volgende scene geeft ze uitleg aan de kinderen. Daarna vervolgt ze haar verhaal over haar werkzaamheden.

Maxime: Ik loop stage bij MaxStudios. Ik werk als dansdocent en uitvoerend danser. Dus je leert lesgeven als docent aan verschillende leeftijdsgroepen in verschillende stijlen. Van urban tot klassiek ballet. Als uitvoerend danser leer je deze stijlen ook zelf te beheersen zodat choreografen je ook in verschillende stijlen kunnen aannemen.

Waar zijn je handen? Ja, en dan je rechterknie.

Op stage leer je de dingen die je op school leert en voer je die in de danszaal zelf ook in werkelijkheid uit. Ik vind dansen echt heel leuk. Dat doe ik dan ook uit mezelf iedere dag. Kinderen vinden dansen vaak ook heel leuk want je bent in beweging, kan gek doen op leuke muziek. Vandaar is de combinatie leuk. Als ze ook dingen leren, is dat top.

Beschrijver: Max stelt een vraag aan Maxime waarop Maxime antwoordt. Ondertussen komt een sticker van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Max: Hoe ging de les vandaag?

Maxime: Goed. Er waren kinderen met wat tegenzin of waren moe, maar ik kon het zo opbouwen dat ze lekker plezier hebben gehad. Ze gingen weer vrolijk weg.

Beschrijver: Max geeft feedback over Maxime.

Max: Ik zag het. Goed gedaan, meid. Ik hoop dat ze het zo goed blijft doen. En dat als ze klaar is met haar stage dat ze dan blijft werken bij ons. MaxStudios.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Danser". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "onderhoudt professioneel netwerk", "profileert zichzelf als danser in de markt", "sluit zakelijke overeenkomsten af", "bereidt zich voor op producties", "danst tijdens de voorstelling", "evalueert zijn handelen als artiest". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Danser" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "creatief", "stressbestendig", "doorzettingsvermogen", "gedisciplineerd", "gemotiveerd". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als danser doe je mee aan dansproducties van grote en kleine gezelschappen. Je danst in een voorstelling of korte dansact. Je studeert je dans in, je repeteert en bent eigenlijk altijd bezig om je optreden zo goed mogelijk te maken. In kleine producties zorg je ook voor de kleding en de make-up. Je hebt een goed gevoel voor ritme en muziek en je kunt je goed inleven in je rol. Je bent zeer gedisciplineerd, want je moet keihard trainen en veel repeteren. Een groot deel van je tijd ben je bezig om nieuwe opdrachten te zoeken. Daarvoor doe je audities, bouw je een goed netwerk op en heb je contacten met artiestenbureaus.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 3 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 64%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Dansers zijn steeds meer afhankelijk van online zichtbaarheid voor potentiële opdrachtgevers. Zo vinden audities ook steeds vaker online plaats. Dat betekent dat dansers moeten weten hoe zij zich ook op die manier zo goed mogelijk presenteren. Er zijn weinig vaste banen voor dansers. Daarom nemen ze vaak als zelfstandig ondernemer losse uitvoerende klussen aan. Ze verdienen geld door bijvoorbeeld deel te nemen aan dancebattles of een eigen onderneming op te zetten als dansdocent.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Met dans kun je een verhaal vertellen. Dansers moeten de kunst van het vertellen van een verhaal (“storytelling”) goed beheersen en begrijpen. Zo kunnen zij hun publiek de meest persoonlijke beleving geven. Om eigen talent bij potentiële werkgevers onder de aandacht te brengen is jezelf online kunnen presenteren via sociale media belangrijk. Een andere ontwikkeling is dat dansstijlen uit de hiphopcultuur steeds meer ruimte krijgen in de theaters en op festivals.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Naast danstechniek, leer je verschillende soorten dansstijlen. Ook leer je hoe je contentcreatie inzet om een online publiek op te bouwen. Na je opleiding kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een dansgroep of dansschool. Je kunt ook als zelfstandig danser, dansmaker/choreograaf en dansdocent aan de slag. Of bij een bedrijf in de wereld van entertainment, toerisme of cultuureducatie. Ook kun je doorstromen naar een hbo-dansopleiding. Je zult vaak niet meteen fulltime werk vinden in de sector. Doorzettingsvermogen en ondernemerschap bepalen mede je succes.