Musicalperformer

Werken als musicalperformer in de professionele entertainmentbranche? Dat is de perfecte combinatie van zingen, dansen én acteren.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Media, vormgeving en ICT
Richting
Podiumtechniek en entertainment
Code
25653

Opleiding

Je leert zingen in verschillende stijlen en krijgt zangtechniek. Je leert klassieke-, moderne-, jazz- en showdans. Je leert dansen in choreografieën. Je leert diverse musicals kennen. Bovenal leer je samenspelen en samenwerken met je tegenspelers.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 72%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 31%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Musicalperformer"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Musicalperformer". Een student musicalperformer spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als musicalperformer aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Musicalperformer". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Noa en de volgende tekst verschijnt: "Student, Noa Summers". De scene gaat over naar Aron met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Aron Bruisten". In beeld staat het volgende weergeven: "Danst, acteert en zingt in een professionele musicalproductie." Er worden ondertussen beelden getoond waarop ze in een groep zingen op een podium.

Als eerste neemt Noa het woord. In een volgende scene horen we Noa acteren. Daarna vervolgt ze haar verhaal.

Noa: Ik studeer voor musicalperformer. Je leert zingen, dansen en acteren op professioneel niveau.

Pedro Pony heeft zich verstopt daar in het kasteel.

Ik loop stage bij Van Hoorne Entertainment in musical Peppa Big. Bij deze productie zing, dans en acteer ik.

Beschrijver: Na Noa gaat het woord naar Aron.

Aron: Van Hoorne Entertainment is geheel gericht op familie-entertainment. Op kinderen en hun ouders.

Beschrijver: In deze scene horen we Noa en haar collega's zingen. Daarna vertelt Noa over haar werkzaamheden. Ze draagt zwarte kleding. In de volgende scene neemt Noa samen met Aron een selfie-video op.

Noa: Kom op iedereen. Samen staan we sterk. Want er ligt nog heel veel werk.

Je komt binnen, daarna ga je in de kleedkamer spullen klaarleggen. Daarna gaan we ons omkleden in het zwart zoals ik er nu uitzie. Zender op, soundcheck en dan de show in.

We hebben de soundcheck gehad en we gaan ons klaarmaken.

Beschrijver: Aron vult Noa verder aan.

Aron: We kunnen bijna beginnen.

Beschrijver: Nu horen we Noa weer. Ze draaien zich met de camera richting de lege zaal op de achtergrond.

Noa: Laat de zaal maar vollopen.

Beschrijver: Aron neemt het woord over van Noa en spreekt over zijn werk. Ondertussen worden er beelden getoond van Noa samen met haar collega's die met de poppen acteren.

Aron: We hebben poppen. Aan de ene kant is dat altijd een uitdaging, maar het is ook handig want je kunt je achter je pop verschuilen. Bijvoorbeeld achter de poppen gekke bekken trekken of ik verspreek me weleens of Noa heeft zich ook een keer versproken, dan kijk je elkaar aan en kun je erom lachen. Kleine dingetjes die het publiek niet doorheeft, maar dat je daar onderling en met de rest van de groep om kunt lachen.

Beschrijver: Noa vult Aron verder aan. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Noa: Dat maakt de show ook leuker.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Musicalperformer". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "onderhoudt professioneel netwerk", "profileert zichzelf in de markt", "sluit zakelijke overeenkomsten af", "bereidt zich voor op musicalproducties", "voert de musicalvoorstelling uit". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Musicalperformer" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "creatief", "stressbestendig", "gedisciplineerd", "zang- en danstalent". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als musicalperformer treed je op in musicals, bij grote en kleine producties. Meestal zijn dat commerciële producties. Je acteert, zingt en danst. Een musical is echt teamwerk, dus wordt er samen gerepeteerd. In kleine producties zorg je ook voor de kleding, grime en hulpmiddelen. Een deel van je tijd ben je bezig om nieuwe opdrachten te zoeken. Daarvoor doe je audities, je bouwt een netwerk op en je hebt contact met artiestenbureaus. Omdat je vaak als zelfstandige werkt, doe je ook je eigen administratie.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 4 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 74%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  De variatie aan musicals groeit enorm en de verhalen die zij een podium geven is zeer uiteenlopend. Er zijn steeds meer verschillende muziekstijlen en de cast wordt meer divers en met mensen van verschillende achtergronden samengesteld. Naast kleinschalige musicalproducties zie je ook meer landelijke spektakels. Bijvoorbeeld op basis van beroemde speelfilms, sprookjes of biografieën.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Om beter te worden in het vak, moeten musicalperformers de kunst van het vertellen van een verhaal (“storytelling”) goed beheersen en begrijpen. Zo kunnen zij hun publiek de meest persoonlijke beleving geven. In de musicalwereld is er steeds meer ruimte voor andere, minder traditionele verhalen en de manier van het uiten van deze verhalen. Er ontstaan meer combinaties met andere soorten kunst, en dat maakt dat het musicalgenre vernieuwt.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je leert hoe grote en kleine producties werken, en hoe je jouw eigen rol daarin op je eigen manier kunt invullen. Daarbij hoort ook kleinkunst, zang, dans en zelfs camera-acteren. Je kunt breed aan de slag in de entertainment wereld bijvoorbeeld bij musical-, muziek-, dans- of theatergezelschappen, of televisie. Maar ook als zelfstandig performer bij straattheater, feesten, festivals, cruiseschepen en dinnershows. Of bij een bedrijf in de wereld van entertainment, toerisme of cultuureducatie. Je kunt ook doorstromen naar de hbo-musicalopleiding. Je zult vaak niet meteen fulltime werk vinden in de sector. Doorzettingsvermogen en ondernemerschap bepalen mede je succes.