Monteur luchtvaartuigen

Wil je graag werken in de luchtvaart? Als monteur luchtvaartuigen zorg je voor het onderhoud en de reparatie van vliegtuigen en onderdelen. In de luchtvaart staat de veiligheid van de mensen in de lucht én op de grond voorop. Jij zorgt dat het luchtvaartuig in topconditie blijft. 

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Metaal en metalektro
Code
25937

Opleiding

Je leert hoe luchtvaartuigen in elkaar zitten en hoe vliegtuigsystemen werken. Denk aan de mechanische, pneumatische en hydraulische systemen. Ook leer je welke voorschriften er zijn voor de veiligheid. Tijdens de opleiding leer je hoe je onderhoud kunt plegen en hoe je reparaties uit kunt voeren. Je leert welke brondocumenten je nodig hebt. In de luchtvaart staat veiligheid voorop en alles wordt vastgelegd in handleidingen, inspectiekaarten, checklistst en fabrieksdocumenten. De documentatie is in het Engels opgesteld, er is dus veel aandacht voor het beheersen van de Engelse taal.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Als monteur luchtvaartuigen heb je veel verantwoordelijkheid. Je bent technisch een vakman, je werkt zorgvuldig en houd je aan alle procedures en voorschriften. Ook als er veel tijdsdruk is. Veiligheid staat altijd voorop bij het onderhoud en de reparatie van het luchtvaartuig of onderdeel ervan.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  De metaal en metalektro is een brede sector. Er worden producten gemaakt zoals auto’s, fietsen, apparatuur voor de gezondheidszorg en onderdelen voor de bouw. Het werk in deze sector verandert snel. Er wordt met elektrische en mechanische machines gewerkt, en ook met computergestuurde systemen. Ook neemt het gebruik van robots toe. Dat maakt het werk afwisselend en uitdagend. Daarnaast werkt de sector aan eisen voor verduurzaming. Er wordt veel aandacht besteed aan hergebruik en recycling van materialen.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Vakmensen in deze sector houden zich bezig met ontwerpen, productie en logistiek. Zij werken vaak met moderne computergestuurde machines. Daarvoor hebben ze meer kennis nodig van besturingssystemen, 3D printing, lasersnijden en -graveren. Ze kunnen goed vooruitdenken en in de gaten houden of alle processen juist lopen. Ook hebben ze oog voor duurzame productiemethoden en materiaalgebruik. Het zijn mensen die het leuk vinden om bij te blijven met alle nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied. Dat is nodig want de sector zal zich blijven ontwikkelen met slimme technologie, productinnovatie en vernieuwing van processen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je leert technieken, gereedschappen digitale besturingssystemen en machines kennen die in deze sector worden gebruikt. Daar komt meer denkwerk aan te pas. Je leert hoe je verantwoord en zelfstandig (computergestuurde) machines kunnen bedienen. Verder leer je veel over duurzame technieken en materialen. Samenwerken met verschillende vakspecialisten is ook van belang. In je studie is niet alleen aandacht voor technische vaardigheden maar ook voor sociale vaardigheden.