Technicus avionica luchtvaartuigen

Opleiding

Avionica is de verzamelnaam van de elektrische-, navigatie- en vluchtgeleidingssystemen die in vliegtuigen worden gebruikt. Als technicus avionica luchtvaartuigen weet jij daar straks alles van. Wanneer er complexe storingen in de vliegtuigsystemen zijn, word jij er bij gehaald. Hou jij van een uitdaging?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens de opleiding Technicus avionica luchtvaartuigen leer je alles over vliegtuigtechniek, vooral op het vlak van de elektronica en navigatie- en vluchtgeleidingssystemen. Je leert hoe je deze vliegtuigsystemen inspecteert, hoe je metingen uitvoert en hoe je storingen opspoort. Dat doe je volgens allerlei regels en protocollen. Je leert tijdens de opleiding hoe je die het beste kunt volgen en hoe je vastlegt wat je hebt gedaan. Natuurlijk leer je ook hoe je storingen oplost en hoe je systemen repareert. Daarnaast leer je leiding geven aan collega's. 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg: bol
Doorstroom naar hbo 34%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren Technicus avionica luchtvaartuigen"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Technicus avionica luchtvaartuigen". Een student technicus avionica spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als technicus avionica aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Technicus avionica luchtvaartuigen". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Pjotr en de volgende tekst verschijnt: "Student, Pjotr Jennes". De scene gaat over naar Martijn met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Martijn Nijland". Ze bevinden zich beiden in een vliegtuig. In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt aan avionische en elektrische systemen van vliegtuigen, inspecteert en repareert deze, verhelpt complexe storingen en geeft leiding." Ondertussen inspecteert Pjotr de elektronica van een vliegtuig.

Als eerste neemt Martijn het woord. In de volgende scene inspecteren Pjotr en Martijn samen een onderdeel.

Martijn: Bij Samco doen wij veel verschillende vliegtuigtypes. Voor klein en groot onderhoud. Kan een paar dagen zijn, kan een maand binnen staan. Dat wil zeggen C-checks, inspectie, testen, modificeren, van alles.

Zo te zien zit er geen as. En dan gaan we van delta naar 165VC.

Beschrijver: In deze scene horen we Pjotr. Hij staat buiten waar de vliegtuigen geparkeerd staan.

Pjotr: Ik volg de opleiding technicus avionica. Kleine reparatie is bijvoorbeeld een sensor eruit halen. En dat er bijvoorbeeld een kabel is doorgebroken. Wij repareren hier van alles.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Martijn.

Martijn: Er zit een hoop verantwoording bij. Dat je die draagt en dat jij degene bent die dat vliegtuig weer de lucht in mag sturen. Dat geeft toch wel een trots gevoel.

Beschrijver: In de volgende scene monteert Pjotr een onderdeel in een vliegtuig. We horen eerst Pjotr en daarna Martijn. In de daaropvolgende scene geeft Martijn feedback over Pjotr. Ze geven elkaar vervolgens een high five.

Pjotr: Als het goed is zit die vast.

Martijn: Zit die vast? Oké. Perfect.

Pjotr is een goede jongen, leergierig. Wil graag dingen weten. Hij komt van school af dus hij moet nog dingen leren maar dat doe je het beste in de praktijk.

Goed, man.

Beschrijver: Pjotr en Martijn lopen een vliegtuig uit. We horen eerst Pjotr en daarna Martijn. Ze klappen de trap van het vliegtuig in. De video komt daarna aan een einde.

Pjotr: Klaar voor vertrek?

Martijn: Ja, deze mag weg.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Technicus avionica". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "inspecteert en verhelpt storingen aan vliegtuigen", "voert onderhoud uit", "voert ingewikkelde reparaties en modificaties uit", "verhelpt complexe storingen aan vliegtuigen", "geeft leiding aan medewerkers", "controleert werkzaamheden". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Technicus avionica" met daaronder de benodigde skills: "oplossingsgericht", "beheerst Engelse taal", "flexibel", "techneut", "verantwoordelijk en zelfstandig", "stressbestendig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

In een vliegtuig zit enorm veel elektronica. Als technicus avionica luchtvaartuigen ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van de elektrische systemen, navigatiesystemen en de automatische piloot in vliegtuigen. Jij stuurt collega-monteurs aan en controleert hun werk. Als je honderd procent zeker bent, geef jij aan dat de werkzaamheden klaar zijn. Je moet ook durven aangeven dat het (nog) niet veilig is, ondanks de tijdsdruk en misschien druk van anderen. Veiligheid gaat bij jou boven alles.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De metaal en metalektro is een brede sector. Er worden producten gemaakt zoals auto’s, fietsen, apparatuur voor de gezondheidszorg en onderdelen voor de bouw. Het werk in deze sector verandert snel. Er wordt met elektrische en mechanische machines gewerkt, en ook met computergestuurde systemen. Ook neemt het gebruik van robots toe. Dat maakt het werk afwisselend en uitdagend. Daarnaast werkt de sector aan eisen voor verduurzaming. Er wordt veel aandacht besteed aan hergebruik en recycling van materialen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Vakmensen in deze sector houden zich bezig met ontwerpen, productie en logistiek. Zij werken vaak met moderne computergestuurde machines. Daarvoor hebben ze meer kennis nodig van besturingssystemen, 3D printing, lasersnijden en -graveren. Ze kunnen goed vooruitdenken en in de gaten houden of alle processen juist lopen. Ook hebben ze oog voor duurzame productiemethoden en materiaalgebruik. Het zijn mensen die het leuk vinden om bij te blijven met alle nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied. Dat is nodig want de sector zal zich blijven ontwikkelen met slimme technologie, productinnovatie en vernieuwing van processen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert technieken, gereedschappen digitale besturingssystemen en machines kennen die in deze sector worden gebruikt. Daar komt meer denkwerk aan te pas. Je leert hoe je verantwoord en zelfstandig (computergestuurde) machines kunnen bedienen. Verder leer je veel over duurzame technieken en materialen. Samenwerken met verschillende vakspecialisten is ook van belang. In je studie is niet alleen aandacht voor technische vaardigheden maar ook voor sociale vaardigheden.