Constructie repair specialist

Als constructie repair specialist ben jij degene die vooral gericht is op het gezond houden van de onderdelen in de constructie van vliegtuigen. Je bent specialist in materialen en verbindingstechnieken en kan onderdelen repareren.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Metaal en metalektro
Code
25940

Opleiding

Je leert hoe vliegtuigen in elkaar zitten en hoe je onderdelen kunt maken uit (metalen) plaatmateriaal, composiet en kunststof. Ook leer je welke voorschriften er zijn voor de veiligheid. Tijdens de opleiding leer je hoe je onderhoud kunt plegen en hoe je reparaties uit kunt voeren. Daarnaast leer je hoe je vliegtuigonderdelen kunt controleren en testen. Je leert ook hoe je leiding kunt geven aan collega’s.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Vliegtuigen bestaan uit enorm veel onderdelen en materialen. Om mensen en goederen veilig door de lucht te vervoeren, moeten die onderdelen en materialen heel precies en nauwkeurig worden gemonteerd. Als constructie repair specialist werk je bij grote bedrijven op een vliegveld of bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in het onderhoud van vliegtuigonderdelen. Je bent de specialist van de gebruikte materialen, je kan storingen analyseren en oplossen en je begeleidt andere mensen.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  De metaal en metalektro is een brede sector. Er worden producten gemaakt zoals auto’s, fietsen, apparatuur voor de gezondheidszorg en onderdelen voor de bouw. Het werk in deze sector verandert snel. Er wordt met elektrische en mechanische machines gewerkt, en ook met computergestuurde systemen. Ook neemt het gebruik van robots toe. Dat maakt het werk afwisselend en uitdagend. Daarnaast werkt de sector aan eisen voor verduurzaming. Er wordt veel aandacht besteed aan hergebruik en recycling van materialen.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Vakmensen in deze sector houden zich bezig met ontwerpen, productie en logistiek. Zij werken vaak met moderne computergestuurde machines. Daarvoor hebben ze meer kennis nodig van besturingssystemen, 3D printing, lasersnijden en -graveren. Ze kunnen goed vooruitdenken en in de gaten houden of alle processen juist lopen. Ook hebben ze oog voor duurzame productiemethoden en materiaalgebruik. Het zijn mensen die het leuk vinden om bij te blijven met alle nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied. Dat is nodig want de sector zal zich blijven ontwikkelen met slimme technologie, productinnovatie en vernieuwing van processen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je leert technieken, gereedschappen digitale besturingssystemen en machines kennen die in deze sector worden gebruikt. Daar komt meer denkwerk aan te pas. Je leert hoe je verantwoord en zelfstandig (computergestuurde) machines kunnen bedienen. Verder leer je veel over duurzame technieken en materialen. Samenwerken met verschillende vakspecialisten is ook van belang. In je studie is niet alleen aandacht voor technische vaardigheden maar ook voor sociale vaardigheden.