Allround samenbouwer luchtvaartuigen

Allround samenbouwer luchtvaartuigen

We bouwen in Nederland helaas geen hele vliegtuigen meer, maar vliegtuigonderdelen nog wel.

Al die onderdelen samen worden straks een compleet vliegtuig. Een samenbouwer is dus iemand die metalen onderdelen maakt voor Boeing of Airbus bijvoorbeeld. Lijkt jou dat mooi?

Opleiding

 • Je leert tijdens deze opleiding de principes van de aerodynamica (stromingsleer) en algemene luchtvaartkennis. Als samenbouwer maak jij van meerdere onderdelen één vliegtuigonderdeel. Je werkt daarvoor met lijm en gereedschappen: hand-, pneumatische en elektrische gereedschappen. Ook controleer je bewegende delen zorgvuldig, meet en stelt deze af. Natuurlijk leer je ook plaatwerken. Je leert te werken met de materialen, apparaten, machines en gereedschappen die je daarbij nodig hebt. Uiteraard leer je ook hoe je veilig kunt werken.

   

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als allround samenbouwer luchtvaarttechniek bouw je verschillende onderdelen samen tot een onmisbaar onderdeel voor de luchtvaart. Denk bijvoorbeeld aan een vleugeldeel, de staart of een rompdeel van een vliegtuig. Hiervoor gebruik je een speciale tekening. Je legt de losse onderdelen in een mal en maakt ze precies op maat. Daarna monteer je ze aan elkaar. Je gebruikt verschillende technieken, van lijmen tot schroefverbindingen. Het is belangrijk dat je zelfstandig, geconcentreerd en heel precies kunt werken.

  Je bent kwaliteits- en veiligheidsbewust, kritisch op je eigen werk en dat van anderen. Je houdt fouten en afwijkingen in het proces en/of product, zorgvuldig in de gaten.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Schoollocaties

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken