Technicus mechanica luchtvaartuigen

Opleiding

Een technicus mechanica luchtvaartuigen is specialist in de mechanische, hydraulische en pneumatische systemen die in vliegtuigen worden gebruikt. Als technicus mechanica luchtvaartuigen weet jij daar straks alles van. Vooral de complexe storingen in deze vliegtuigsystemen zijn voor jou. Hou jij van een uitdaging?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens de opleiding technicus mechanica luchtvaartuigen leer je alles over vliegtuigtechniek, vooral op het vlak van mechanica, pneumatiek en hydrauliek. Je leert hoe je deze vliegtuigsystemen inspecteert, hoe je metingen uitvoert en hoe je storingen opspoort. Dat doe je volgens allerlei regels en protocollen. Je leert tijdens de opleiding hoe je die het beste kunt volgen en hoe je vastlegt wat je hebt gedaan. Natuurlijk leer je ook hoe je storingen oplost en hoe je systemen repareert. Daarnaast leer je leiding geven aan collega's. 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Doorstroom naar hbo 20%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Technicus mechanica luchtvaartuigen"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Technicus mechanica luchtvaartuigen". Een student Technicus mechanica luchtvaartuigen spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als Technicus mechanica luchtvaartuigen aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Technicus mechanica luchtvaartuigen". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Tom en de volgende tekst verschijnt: "Student, Tom Rijnders". De scene gaat over naar Marvin met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Marvin Jongsten". Ze staan beiden in een hangar. Op de achtergrond staat een vliegtuig. In beeld staat het volgende weergeven: "Verzorgt onderhoud aan vliegtuigen, vliegtuigsystemen en vliegtuigonderdelen."

Als eerste komt Marvin aan het woord. Het bordje van SBB komt ondertussen in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". In de volgende scene zijn Marvin en Martijn bezig met het installeren van een vliegtuigonderdeel.

Marvin: Wij zijn bij Rijnmond Air Service. Wij doen onderhoud van klein tot groot aan diverse typen vliegtuigen. En dan voornamelijk in de businessjet-markt.

Hij zit erin, je hoorde tak-tak.

Beschrijver: Na Marvin horen we Martijn. In de opvolgende scene neemt hij een selfie-video op. Op de achtergrond staat een vliegtuig.

Martijn: Het is superleuk. Het is een wat kleiner bedrijf en je mag echt aan alle soorten systemen werken van het vliegtuig. Dat maakt het heel erg afwisselend.

Dit is een Piaggio Aventi 2. Het bijzondere aan deze Piaggio is dat hij een voorvleugel heeft.

Beschrijver: We gaan weer terug naar Marvin. In de volgende scene brengt Martijn een vloeistof aan, aan de binnenkant van het vliegtuig met een kwast. Marvin geeft Martijn advies.

Marvin: We doen voornamelijk base maintenance in de hangar. En sporadisch line maintenance. Kleine dingen als zuurstof bijvullen, tire pressure checks en lampjes vervangen.

Nieuwe pakken. Niet te lang doorsmeren. Er moet genoeg op je kwast zitten.

Beschrijver: Martijn neemt het woord over van Marvin.

Martijn: Je moet kennis hebben van verschillende systemen: Het zuurstofsysteem, het hydraulisch systeem, het pneumatisch systeem.

Beschrijver: Marvin vult Martijn aan. In de volgende scene controleren ze een zuurstofmasker van het vliegtuig. Daarna vervolgt Marvin zijn verhaal.

Marvin: Je leert niet alleen een wiel eraf halen, maar je leert ook over de motoren, vleugels en staart. Een hoop informatie maar hij doet het wel goed.

Je kijkt of dat rubber niet gescheurd is.

Een vliegtuig gaat niet altijd tussen 8 en 5 kapot. Het komt voor dat je om 3 uur een telefoontje krijgt: Kun je naar Frankrijk voor een klacht? Dan pak je je spullen en je gaat.

Beschrijver: We horen nu Martijn. De video gaat daarna naar een einde.

Martijn: Ik ga het zuurstofmasker schoonmaken. Als het bij een ramp naar beneden komt, krijgt degene die hier zit een schoon masker in zijn gezicht.

Ik ben trots als ik zelf wat uit elkaar mag halen. Demonteren, monteren, dat het dan goed gebeurt. Je mag om hulp vragen maar niet dat je voor iedere handeling iemand nodig hebt.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Technicus mechanica luchtvaartuigen". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "inspecteert, onderhoudt en repareert vliegtuigen", "voert controles en tests uit", "demonteert en monteert", "verhelpt storingen", "overlegt werkzaamheden met collega's", "houdt administratie bij". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Technicus mechanica luchtvaartuigen" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en technisch", "analyserend en begeleidend", "doortastend en drukbestendig", "verantwoordelijk en nauwkeurig", "georganiseerd en betrouwbaar", "samenwerkend en leidinggevend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als technicus mechanica luchtvaartuigen inspecteer je vliegtuigen. Als er iets mis is, los je dit op. Het onderhouden van vliegtuigen en helicopters is verantwoordelijk en zorgvuldig werk: je moet je als technicus mechanica luchtvaartuigen altijd aan de procedures en richtlijnen houden. Ook onder tijdsdruk. Veiligheid staat altijd voorop. Na je werkzaamheden ben jij degene die verklaart dat de constructie, motoren en mechanische en elektrische systemen veilig zijn. In je werk ben je flexibel inzetbaar en geef je ook bemanningen uitleg over de technische aspecten en werking van een vliegtuig. 

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De metaal en metalektro is een brede sector. Er worden producten gemaakt zoals auto’s, fietsen, apparatuur voor de gezondheidszorg en onderdelen voor de bouw. Het werk in deze sector verandert snel. Er wordt met elektrische en mechanische machines gewerkt, en ook met computergestuurde systemen. Ook neemt het gebruik van robots toe. Dat maakt het werk afwisselend en uitdagend. Daarnaast werkt de sector aan eisen voor verduurzaming. Er wordt veel aandacht besteed aan hergebruik en recycling van materialen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Vakmensen in deze sector houden zich bezig met ontwerpen, productie en logistiek. Zij werken vaak met moderne computergestuurde machines. Daarvoor hebben ze meer kennis nodig van besturingssystemen, 3D printing, lasersnijden en -graveren. Ze kunnen goed vooruitdenken en in de gaten houden of alle processen juist lopen. Ook hebben ze oog voor duurzame productiemethoden en materiaalgebruik. Het zijn mensen die het leuk vinden om bij te blijven met alle nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied. Dat is nodig want de sector zal zich blijven ontwikkelen met slimme technologie, productinnovatie en vernieuwing van processen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert technieken, gereedschappen digitale besturingssystemen en machines kennen die in deze sector worden gebruikt. Daar komt meer denkwerk aan te pas. Je leert hoe je verantwoord en zelfstandig (computergestuurde) machines kunnen bedienen. Verder leer je veel over duurzame technieken en materialen. Samenwerken met verschillende vakspecialisten is ook van belang. In je studie is niet alleen aandacht voor technische vaardigheden maar ook voor sociale vaardigheden.