Specialist restauratie timmerwerk

Je weet veel over historische stijlen en restauratietechnieken. Jouw specialisatie is het in stand houden en herstellen van de houten onderdelen.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
1 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Je bent al een kei van een timmerman en leert daarbij nog veel over historische gebouwen en bouwtechnieken. Je leert werken volgens de restauratieladder. Dat betekent in het kort dat je zo veel mogelijk in stand probeert te houden van de originele onderdelen. Je leert de gereedschappen en materialen gebruiken die daarbij nodig zijn. Je leert de regels kennen die gelden bij dit vak.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Beroep

Je bent werkzaam in de erfgoedsector. Je werkt aan aan het onderhoud, de restauratie en het opnieuw een bestemming geven van oude, historische gebouwen. Typisch voor de restauratie is dat het een specialisatie is bovenop een bepaald vakmanschap. Als specialist restauratie timmerwerk ben je een vakman op het gebied van cultuurhistorisch timmerwerk. Je constateert gebreken en onderzoekt oorzaken, gevolgen en oplossingen voor het timmerwerk. Je werkt volgens richtlijnen (waaronder de restauratieladder). Je bent nieuwsgierig naar de wijze waarop houtconstructies in elkaar zitten of hebben gezeten. Je bent creatief en oplossingsgericht.

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.