Specialist restauratie metselwerk

Specialist restauratie metselwerk

Je weet veel over historische stijlen en restauratietechnieken. Jouw specialisatie is het in stand houden en herstellen van metsel- en voegwerk.

Opleiding

 • Je weet al veel van stenen gevels en onderdelen en leert daarbij nog veel over historische gebouwen en bouwtechnieken. Je leert werken volgens de restauratieladder. Dat betekent in het kort dat je zo veel mogelijk in stand probeert te houden van het originele metsel- en voegwerk. Je leert de gereedschappen en materialen gebruiken die daarbij nodig zijn. Je leert de regels kennen die gelden bij dit vak.

   

  De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Je bent werkzaam in de erfgoedsector. Je werkt aan het onderhoud, de restauratie en het opnieuw een bestemming geven van oude, historische gebouwen. Typisch voor de restauratie is dat het een specialisatie is bovenop een bepaald vakmanschap. Als specialist restauratie metselwerk ben je een vakman op het gebied van cultuurhistorisch metselwerk. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met kleinschalige natuursteenonderdelen. Je constateert gebreken en onderzoekt oorzaken, gevolgen en oplossingen voor het metselwerk. Je werkt volgens richtlijnen (waaronder de restauratieladder). Je bent nieuwsgierig naar de wijze waarop het metselwerk in elkaar zit of heeft gezeten. Je bent creatief en oplossingsgericht.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Schoollocaties

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken