Specialist restauratie timmerwerk

Specialist restauratie timmerwerk

Je weet veel over historische stijlen en restauratietechnieken. Jouw specialisatie is het in stand houden en herstellen van de houten onderdelen.

Opleiding

 • Je bent al een kei van een timmerman en leert daarbij nog veel over historische gebouwen en bouwtechnieken. Je leert werken volgens de restauratieladder. Dat betekent in het kort dat je zo veel mogelijk in stand probeert te houden van de originele onderdelen. Je leert de gereedschappen en materialen gebruiken die daarbij nodig zijn. Je leert de regels kennen die gelden bij dit vak.

   

  De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Je bent werkzaam in de erfgoedsector. Je werkt aan aan het onderhoud, de restauratie en het opnieuw een bestemming geven van oude, historische gebouwen. Typisch voor de restauratie is dat het een specialisatie is bovenop een bepaald vakmanschap. Als specialist restauratie timmerwerk ben je een vakman op het gebied van cultuurhistorisch timmerwerk. Je constateert gebreken en onderzoekt oorzaken, gevolgen en oplossingen voor het timmerwerk. Je werkt volgens richtlijnen (waaronder de restauratieladder). Je bent nieuwsgierig naar de wijze waarop houtconstructies in elkaar zitten of hebben gezeten. Je bent creatief en oplossingsgericht.

Minister kijkt met timmermansoog naar vakwerk voor de toekomst

Hoe leren studenten die een bbl-opleiding volgen in de praktijk? Dat was de vraag waarmee minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, op 11 november op werkbezoek ging bij leerbedrijf Burgy...
Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Schoollocaties

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken