Middenkaderfunctionaris Bouw

Tijdens de bouw ben jij de spil. Je ontwerpt, plant en berekent wat nodig is om jouw bouwproject goed te laten verlopen.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je een bouwproject kan voorbereiden. Te beginnen bij de bouwtekeningen en het ontwerp. Je leert berekeningen maken van de hoeveelheden materiaal en kan zo de zwaarte berekenen. Je leert te plannen en te begroten. Dat is erg belangrijk als het gaat om grote projecten. Ook leer je met welke wetten, regels en eisen je te maken krijgt. Je leert een bouwproject technisch te beschrijven.

 

De vakken Nederlands, Engels en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 70%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 5,5
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 83%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Middenkaderfunctionaris Bouw"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Middenkaderfunctionaris bouw". Een student middenkaderfunctionaris bouw spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als middenkaderfunctionaris bouw aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Middenkaderfunctionaris bouw". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Khaled en de volgende tekst verschijnt: "Student, Khaled Ouazani". De scene gaat over naar Hans met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Hans de Vries". Ze staan beiden met veiligheidskleding op een bouwplaats. Ze lopen in een volgende scene de wapening. In beeld staat het volgende weergeven: "Bereidt voor en begeleidt bouw- en onderhoudsprojecten." Khaled heeft in de volgende scene een bouwtekening in de hand.

Khaled komt als eerste aan het woord tijdens zijn selfie-video. Daarna spreekt hij voor de camera van SBB. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond. In de video is een hijskraan te zien op de bouwplaats.

Khaled: Ik ben Khaled en ik werk op deze bouwplaats.

Ik volg de opleiding middenkaderfunctionaris niveau 4. We werken hier aan 176 huurappartementen. Ik doe tijdens mijn stage de wapening keuren. Samen met de deeluitvoerder werk ik aan de planningen.

Beschrijver: Na Khaled komt Hans aan het woord. Hij geeft uitleg aan Khaled. Daarna stelt hij zich voor.

Hans: Nog even wat extra wapening neerlegt over het grote stuk heen.

Ik ben Hans de Vries. Ik ben hoofduitvoerder bij Switch bouwbedrijf. Een baan in de bouw zal hem zeker liggen. Hij is heel geïnteresseerd.

Beschrijver: Khaled neemt het woord over. Ondertussen komt in de video het bordje van SBB in beeld met daarop: "Wij leiden vakmensen op", het logo en "Erkend leerbedrijf".

Khaled: Als mensen aan de bouw denken, denken ze aan timmeren. Maar er zit veel meer achter. Je moet gedisciplineerd zijn, stressbestendig en niet bang zijn om in het koude weer te werken.

Beschrijver: We horen nu Hans tegen zijn collega's.

Hans: Dan wordt het hier rond de ...? [00:00:48] diep zeker.

Beschrijver: We gaan terug naar Khaled. Hij staat nu langs Hans.

Khaled: Ik kan het goed vinden met iedereen.

Beschrijver: Hans stelt Khaled een vraag waarop Khaled reageert.

Hans: Vind je het ook leuk? Het is elke dag leuk.

Khaled: Het is elke dag leuk, ja.

Beschrijver: Het woord gaat naar Hans.

Hans: Het leuke van het vak in de bouw is de bouwplaats. Dat gewoon elk werk weer nieuw is. Het is een grote legpuzzel en die moet je in elkaar zien te krijgen op tijd.

Beschrijver: Na Hans gaat het woord naar Khaled.

Khaled: Dit werk is geschikt voor studenten die het leuk vinden om vooruit en oplossingsgericht te denken en om personeel aan te sturen.

Beschrijver: Na Khaled komt Hans weer aan het woord. In de volgende scene bestuderen Khaled en Hans een tekening. Khaled heeft een rekenmachine in de hand en Hans geeft advies.

Hans: Hij verdiept zich echt in de zaak. Hij komt met gerichte vragen. Dat vind ik heel positief.

Die maten zijn allemaal hetzelfde. Die is 6 meter 40. Anders pak je uit je maatvoeringslijn. Dan tel je die gewoon bij elkaar op. Dan meet je de totale vloeroppervlakte.

Beschrijver: Het woord gaat als laatst naar Khaled. De video gaat daarna naar een einde.

Khaled: Uiteindelijk als het wordt opgeleverd, dan kun je zeggen van, ik heb hieraan meegebouwd. Dat maakt mij trots als ik het zie.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Middenkaderfunctionaris bouw". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "verzorgt werkvoorbereiding in bouw en utiliteit", "regelt omgevingsvergunningen", "bereidt aanbestedingen voor", "begeleidt werkzaamheden", "bewaakt planning en kosten", "houdt projectadministratie bij". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Middenkaderfunctionaris bouw" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en handig", "technisch en analytisch onderlegd", "taakgericht en gedisciplineerd", "overtuigend en ondernemend", "samenwerkend en sociaal". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je houdt je bezig met alles wat nodig is om een gebouw te bouwen, beheren en onderhouden. Je bent bij de voorbereiding, de uitvoering en het onderhoud betrokken. Je werkt ontwerpen uit en je voert projecten en metingen uit. Je werkt de planning bij en de kosten. Je weet dus overal wat van af. Bij grote bedrijven specialiseer je je vaak, bij kleinere bedrijven zijn je taken breder. Je werkt als  opzichter, calculator, werkvoorbereider, tekenaar of uitvoerder.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 95%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €18
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.