Specialist restauratie metselwerk

Je weet veel over historische stijlen en restauratietechnieken. Jouw specialisatie is het in stand houden en herstellen van metsel- en voegwerk.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
1 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Je weet al veel van stenen gevels en onderdelen en leert daarbij nog veel over historische gebouwen en bouwtechnieken. Je leert werken volgens de restauratieladder. Dat betekent in het kort dat je zo veel mogelijk in stand probeert te houden van het originele metsel- en voegwerk. Je leert de gereedschappen en materialen gebruiken die daarbij nodig zijn. Je leert de regels kennen die gelden bij dit vak.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Specialist restauratie metselwerk"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Specialist restauratie metselwerk". Een specialist restauratie metselwerk wordt geïnterviewd en spreekt over zijn ervaringen en wat er nodig is om als specialist restauratie metselwerk aan de slag te gaan. Gedurende de film worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Deze film is mogelijk gemaakt door SBB, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en LOB, Loopbaan Oriëntatie Begeleiding.

De film begint met verschillende personen die achter elkaar in een rij staan en een voor een hun helm op zetten en dan uit beeld lopen. Als laatste in de rij staat de presentatrice van de film. Zij zet haar helm op en neemt het woord. Na de intro verschijnt de volgende tekst in beeld: "Beroepen in beeld" met daaronder "Kies je beroep!".

Presentatrice: Goedemorgen. Welkom bij Beroepen in beeld. Vandaag nemen we een kijkje bij de specialist restauratie metsel- en voegwerk.

Beschrijver: In de deze scène loopt de presentatrice op een bouwplaats naar de geïnterviewde toe. Ze dragen veiligheidskleding zoals een helm en een veiligheidsbril. De presentatrice stelt zichzelf voor als Denise en de geïnterviewde stelt zichzelf voor als Bôte. We horen eerst Denise en daarna Bôte. Het woord gaat vervolgens over en weer. Ondertussen lopen ze over de bouwplaats. Dit zijn bouwstellingen ter hoogte van het dak van een gebouw.

Denise: Hoi, ik ben Denise.

Bôte: Ik ben Bôte. Welkom op de bouwplaats.

Denise: Bôte, wat doe je hier precies?

Bôte: Wij zijn gespecialiseerd in het restaureren van oude monumentale panden. Zowel het voegwerk als het metselwerk. Ook de werkvoorbereiding van het project.

Denise: En dat allemaal op deze hoogte?

Bôte: Dat is meestal op deze hoogte.

Beschrijver: In deze overgangsscène zit Denise in een kruiwagen en wordt voortgeduwd door een persoon. In de volgende scène bevinden Denise en Bôte zich ter hoogte van een dak van een gebouw. Als eerste neemt Denise het woord en daarna Bôte. Het woord gaat vervolgens over en weer. Ondertussen worden beelden getoond van Bôte die samen met een collega het voegwerk van een bakstenen gevel gerestaureerd.

Denise: Ik ben deze hoogtes echt helemaal niet gewend maar jij staat hier wel vaker?

Bôte: Wij werken meestal op deze hoogtes. Maar ik ben er wel nu wel aan gewend hoor.

Denise: Want hoelang werk je hier al?

Bôte: Ik werk op dit project acht maanden.

Denise: Waarom heb je ervoor gekozen om voegwerk te doen in restauratie?

Bôte: Dit beviel me heel erg. Ik heb veel dingen erover gelezen en gezien en vergeleken met de nieuwbouw is het veel interessanter omdat je met oude gebouwen te maken hebt. De verhalen die achter de gebouwen zitten, dat interesseerde mij heel erg.

Denise: Restauratiewerken, op wat voor soort plekken kom je dan?

Bôte: Veel variatie op de soorten plekken waar je komt. Het zijn monumentale panden voornamelijk. Kerken, kastelen, ruïnes, dat soort oude panden.

Denise: Wat maakt het zo uniek om dit vak te doen?

Bôte: Het mooie aan dit vak vind ik dat je je eigen draai eraan moet geven. Je moet het weer in de oude staat terugbrengen. Dus de verhouding van de voegspecie, de kleur van de stenen, die moet je zelf uitvogelen en aanpassen op het oude werk zodat het er het beste bij past. In de nieuwbouw is het gewoon gebouwen op metselen en voegen en dat is allemaal zo snel mogelijk.

Denise: Dus echt een specialisme?

Bôte: Het is echt specialistisch werk in de restauratie.

Denise: Over welke eigenschappen moet je beschikken als je dit vak wilt doen?

Bôte: De belangrijke eigenschappen dat zijn wel de motivatie, collegiaal tegenover anderen en precisie. Dat is ook heel belangrijk in dit vak.

Denise: En hoogtevrees?

Bôte: Je moet natuurlijk ook tegen hoogtevrees kunnen zoals je hier ziet.

Beschrijver: Denise en Bôte staan bij een stenen versiering in de gevel. Als eerste horen we Bôte en daarna Denise. Het woord gaat over en weer. Ondertussen worden er in de video ook nieuwe ingemetselde stenen in de gevel getoond. Daarnaast worden er nog beelden getoond van Bôte die een extra laag voegwerk aanbrengt.

Bôte: Je ziet hier dus natuursteen. Dat moet in de oude staat teruggebracht worden. Deze is er nog aardig goed aan toe dus hier hoeft niet zo heel erg veel aan te gebeuren.

Denise: Ik zie daar allemaal nieuwe stenen. Het zijn enorm veel stenen.

Bôte: Het is ook een hele hoop werk maar als je een beetje de feeling erin hebt, dan kun je wel wat sneller werken ook op deze manier.

Denise: In welk tempo moet je dan werken?

Bôte: In de restauratie heb je niet een specifiek tempo. Het is gewoon wel heel belangrijk dat je gewoon goed je werk levert en dat je gewoon doorgaat met je werk.

Beschrijver: In deze overgangsscène staat de volgende tekst in beeld: "MBO Stad" met daaronder "Ontdek wat jij wil worden!". De film gaat terug naar Denise en Bôte. Ze staan bij een nieuw gemetselde muur. Als eerste horen we Denise en daarna Bôte. Het woord gaat vervolgens over en weer. In de video is een collega van Bôte nieuwe dakshingles aan het installeren.

Denise: We staan hier bij een stuk metselwerk maar wat kun je me hier precies laten zien?

Bôte: Dit hebben wij opnieuw opgemetseld omdat het gewoon in zo’n slechte staat was dat het niet meer te doen was.

Denise: Waar haal je die stenen dan vandaan?

Bôte: Die stenen bestel je gewoon op formaat. Je krijgt ze niet precies in dezelfde kleur dus dat moet je zelf bijkleuren.

Denise: Kort samengevat.

Bôte: De oude gevel weghalen, ophalen van een nieuwe muur en in de oude staat terugbrengen. Dat is het punt van ons beroep.

Beschrijver: Denise sluit de film af. Ze neemt het woord.

Denise: Dit was Beroepen in beeld bij de specialist restauratie metsel- en voegwerk. Wil je meer informatie over dit beroep of filmpjes zien van andere beroepen? Ga dan naar de website.

Beschrijver: In beeld staat "Dit is een productie van beroepsonderwijs", het logo van SBB en "bedrijfsleven". Daaronder staat: "Mede mogelijk gemaakt door", het logo van LOB en "Loopbaan Oriëntatie Begeleiding", "2016". Helemaal onderaan in beeld staat de volgende mededeling: "Hoewel Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) deze film met grote zorg heeft gemaakt staat SBB er niet voor in dat deze film geen gebreken of fouten zal bevatten. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend".

Beroep

Je bent werkzaam in de erfgoedsector. Je werkt aan het onderhoud, de restauratie en het opnieuw een bestemming geven van oude, historische gebouwen. Typisch voor de restauratie is dat het een specialisatie is bovenop een bepaald vakmanschap. Als specialist restauratie metselwerk ben je een vakman op het gebied van cultuurhistorisch metselwerk. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met kleinschalige natuursteenonderdelen. Je constateert gebreken en onderzoekt oorzaken, gevolgen en oplossingen voor het metselwerk. Je werkt volgens richtlijnen (waaronder de restauratieladder). Je bent nieuwsgierig naar de wijze waarop het metselwerk in elkaar zit of heeft gezeten. Je bent creatief en oplossingsgericht.

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.