Eerste monteur datadistributie

Als eerste monteur datadistributie heb je een belangrijke rol in de werking van radio, televisie en internet!

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Je leert distributienetten aan te leggen en gebruiksklaar te maken. Je leert hoe je storingen kunt opsporen en oplossen. Je leert datanetwerken te onderhouden. Ook leer je leiding geven aan collega’s en hoe je het werk verdeelt. 

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Eerste Monteur Datadistributie"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Eerste monteur datadistributie". Een student eerste monteur datadistributie spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als eerste monteur datadistributie aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Eerste monteur datadistributie". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Chris en de volgende tekst verschijnt: "Student, Chris Scholman". De scene gaat over naar Frank met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Frank Boesten". Ze staan beiden in veiligheidskleding naast de weg. De weg is deels afgezet met pionnen. In beeld staat het volgende weergeven: "Legt elektrische transport- en distributienetwerken aan."

Als eerste komt Chris aan het woord. Hij neemt een selfie-video op. Terwijl hij spreekt wijst hij naar achteren, naar het kruispunt. In de volgende scene staat hij voor de camera van SBB. Ondertussen worden er beelden getoond van Chris die bezig is met de bedrading van een verkeerslicht.

Chris: Hoi, ik ben Chris. Wij gaan op dit kruispunt in Sittard vandaag een verkeerslicht fixen. Wat ik hier op dit moment aan het doen ben, we zijn een aangereden mast eruit aan het halen. Even later doen we het gat wat dieper graven. De mast gaat er terug in. De kabel er doorheen voeren en opnieuw aansluiten.

Beschrijver: Na Chris horen we Frank. Ondertussen verschijnt er een bordje van SBB in beeld met "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB met daaronder "Erkend leerbedrijf". Op de achtergrond is Chris aan het graven. In een volgende fase verwijderen Chris en een collega de aangereden mast. In de laatste scene staat Frank naast Chris.

Frank: Mijn collega’s die nu hier aan het werk zijn, die moeten beschikken over bepaalde eigenschappen. Ze moeten een behoorlijke verantwoordelijkheid hebben. Je staat eigenlijk midden op de weg te werken. Veiligheid staat voor alles. Niet alleen voor de weggebruiker maar vooral voor jezelf. Ook inzicht. Communicatie is heel belangrijk.

Je bent met een team bezig. Je moet dezelfde taal spreken want anders gaat het fout. Dan kunnen er ongelukken gebeuren op een kruising. Daar is hij heel goed in.

Beschrijver: Na Frank gaan we terug naar Chris.

Chris: Hier bij 2B zit de rode draad aangesloten van de led. Ik doe nu de voedende kabel. Dan zet ik hem open.

Beschrijver: Frank gaat vervolgens verder met zijn feedback over Chris.

Frank: Hij neemt netjes het initiatief op een nette manier. Zo van: Frank, ik heb dit nodig of dat nodig. Dan regel ik dat voor hem.

Beschrijver: Chris neemt het woord over van Frank. Ondertussen worden er beelden getoond van hoe ze een nieuwe mast in de grond installeren. De video komt daarna aan een einde.

Chris: De storing zoeken is toch wel lastig. Dat je ergens naartoe wordt gestuurd met bijvoorbeeld: er is een detectielus in de weg kapot. Die moet je meten en dan moet je gewoon maar weten waar de breuk in de kabel zit. Ik vind het natuurlijk heerlijk om lekker buiten te zijn. Elke dag is anders. Het maakt niet uit wat voor weer het is. Ik vind het heerlijk.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Eerste monteur datadistributie". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "monteert, repareert en onderhoudt kabelnetwerken", "verricht graafwerk", "verhelp storingen", "organiseert en rapporteert werkzaamheden", "maakt netwerken gebruiksklaar". Ondertussen is Chris in de video de bedrading van het verkeerslicht aan het sluiten. De volgende scene geeft weer: "Skills", "Eerste monteur datadistributie" met daaronder de benodigde skills: "deskundig en technisch", "sterk en fit", "organiseren en aansturend", "samenwerkend", "vasthoudend en gedisciplineerd". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je bent aan het werk met kabels van het transport- en distributienet. Je verdeelt het werk binnen de ploeg en je geeft instructies. Ook begeleid je minder ervaren collega’s. Je hebt natuurlijk aanleg voor techniek. Je bent niet alleen handig, maar ook snel en zorgvuldig. Je werkt vaak buiten. Het werk kent risico's daarom is het belangrijk om je aan de gestelde eisen te houden. Je bent milieubewust en je doet graag dingen samen met anderen. Je past je gemakkelijk aan en vindt het leuk om contact te hebben met  bewoners, opdrachtgevers en verkeer- en wetshandhavers.

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Of het nu gaat over straten, bruggen, wegen, treinrails, windmolens, dijken, kanalen, zonnepanelen of laadpalen; goede infrastructuur is superbelangrijk voor ons land. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Dankzij de infra komen we veilig en snel van a naar b. En in de infra is altijd genoeg te doen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat merk je in dat wat we maken, zoals energie neutrale snelwegen, windmolenparken en laadpalen voor elektrische auto’s. Maar ook in de manier waarop we werken. Want door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorgen we dat we steeds slimmer kunnen doen. Bijvoorbeeld door de inzet van een straatrobot, die de stratenmaker ondersteunt bij het werk. Of door te werken met 3D modellen waardoor een grondwerker tijdens het graven in de kraan tot op de centimeter nauwkeurig op een scherm in de cabine kan zien waar gegraven moet worden.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je houdt van samen met een team werken in de buitenlucht aan verschillende projecten, dan is de infra echt iets voor jou. In de toekomst zullen de machines waarmee je werkt steeds vaker elektrisch zijn. En maak je meer en meer gebruik van slimme digitale oplossingen. Omdat die technieken steeds veranderen is het belangrijk dat je blijft bijleren. Dat er genoeg werk is, dat is zeker, want in de infra bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland.