Signspecialist

Een groot reclamedoek aan de gevel van een gebouw, een bedrijfsauto die volledig is bestickerd of een mooi beletterde stand op een beurs. Dat is het werk van de signspecialist.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol
Profiel
Media, vormgeving en ICT
Richting
Communicatie, media en design
Code
27004

Opleiding

Je leert ontwerpen met designsoftware en krijgt vakken als typografie en color management. Je leert de productietechnieken kennen om jouw ontwerpen te kunnen produceren. Daarnaast leer je leidinggeven, communicatie en hoe je de planning en het budget kunt bewaken.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 17%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Signspecialist"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Signspecialist". Een student signspecialist spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als signspecialist aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Signspecialist". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Sylven en de volgende tekst verschijnt: "Student, Sylven van Dalen". De scene gaat over naar Jeroen met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jeroen Baaij". In beeld staat het volgende weergeven: "Coördineert de ontwikkeling van signproducten zoals reclameborden, auto-, gevel-, en lichtreclame, vanaf het idee tot aan het eindproduct."

Sylven neemt een selfie-video op. We horen hem nu. Op de achtergrond zijn zijn collega's aan het darten.

Sylven: Hoi, mijn naam is Sylven en we gaan een potje darten.

Beschrijver: We horen nu Jeroen voor de camera van SBB. Ondertussen worden er beelden van het bedrijf getoond. In de hal staan diverse schappen met producten zoals prijsbekers.

Jeroen: Hsa is een familiebedrijf. Het bedrijf is gericht op verenigingen. Wij proberen een onestopshop te zijn om alles te leveren voor die verenigingen.

Beschrijver: Sylven neemt het woord over van Jeroen. Op de beelden maakt hij gebruik van een printer en werkt hij in een ontwerpprogramma op de computer.

Sylven: Ik volg de opleiding signspecialist niveau 4. Het ene moment moet ik shirts bedrukken. Het andere moet ik grote prints lamineren. Stickers en labels maken. Beetje ontwerpen voor klanten, af en toe.

Beschrijver: Sylven zit achter de computer. Jeroen stelt hem een vraag waarop Sylven antwoordt.

Jeroen: Welke maat heb je?

Sylven: 120 mm bij 77.

Beschrijver: Het woord gaat weer naar Jeroen. Daarna geeft hij uitleg aan Sylven over graveren.

Jeroen: Netjes, alleen nog een keer napersen.

Ik ga je leren glas graveren. Daar kun je de meest mooie dingen mee maken. Het ziet er altijd heel supervet uit.

Beschrijver: We gaan terug naar Sylven.

Sylven: Ik wil heel ervaren worden in Illustrator. Ik wil later ook dingen gaan ontwerpen.

Beschrijver: Jeroen geeft nu feedback over Sylven. De video gaat vervolgens naar een afsluiting.

Jeroen: Sylven is hier een maand geleden zo'n beetje begonnen. Hij is ontzettend leergierig en probeert van alles wat mee te pakken.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Signspecialist". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "ontwerpt en maakt signproducten", "monteert de signproducten", "bewaakt de voortgang van het project", "stuurt medewerkers aan", "stelt calculaties en offertes op". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Signspecialist" met daaronder de benodigde skills: "creatief", "sociaal", "verantwoordelijk", "helicopterview", "techneut". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als signspecialist werk je in de reclamewereld. In je opleiding leer je omgaan met ontwerpprogramma’s, zoals Photoshop en Illustrator. En je leert om goede presentaties te geven. Je kunt in dit beroep van alles ontwerpen: autobelettering en lichtreclame, maar ook reclameborden en bewegwijzering. Dat doe je allemaal op de computer, waarbij je tussendoor regelmatig contact hebt met de opdrachtgever. Het echte maken van borden en letters doe je niet zelf, je bent alleen de bedenker en ontwerper.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 5 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 85%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector