Eerste Monteur dakbedekking

Een droog dak boven je hoofd is voor de meeste mensen de gewoonste zaak van de wereld. Maar is het ook makkelijk te maken? Als eerste monteur dakbedekking weet jij wel beter. Je hebt werkelijk aan alles gedacht daarboven: goten, afvoer, lood en ga maar door. 

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Code
25347

Opleiding

Tijdens de opleiding eerste monteur dakbedekking leer je werken met de gereedschappen en materialen die worden gebruikt bij het dakdekken. Je leert  hoe je de hemelwaterafvoer aanlegt en hoe je een dak waterdicht maakt. Deze opleiding is speciaal gericht op metalen dakbedekking, dus je leert welke metalen je kunt gebruiken, hoe je ze in vorm krijgt en hoe je ze aan elkaar verbindt. Als eerste monteur dakbedekking leer je ook hoe je leiding kunt geven aan monteurs.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Eerste monteur dakbedekking"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Eerste monteur dakbedekking". Een student eerste monteur dakbedekking spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als eerste monteur dakbedekking aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Eerste monteur dakbedekking". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Elric en de volgende tekst verschijnt: "Student, Elric Bultink". De scene gaat over naar René met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, René Galjaard". In beeld staat het volgende weergeven: "Houdt zich bezig met het installeren van dakbedekking, sanitaire installaties en waterafvoer in woningen." Op de achtergrond staan nieuwbouwwoningen.

Als eerste komt Elric aan het woord.

Elric: Ik ben Elric Bultink. Ik doe eerste monteur dakbedekking. Ik loop stage bij Loodgietersbedrijf Brakel.

Beschrijver: Na Elric komt René aan het woord. Ondertussen boort Elric in de video een gat in de wand. In de volgende scene staan ze beiden op het dak. René geeft advies aan Elric.

René: Brakel is een loodgietersbedrijf. Eigenlijk allround. Wij doen zowel loodgieterswerk als CV-werk en dakdekkerswerk. De werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van waterinstallaties, CV-installaties, ventilatie- installaties en gasinstallaties. Dakdekkerswerk, waaronder bitumendakbedekking, EPDM-dakbedekking, zinkwerk en koperwerk. En steeds meer de duurzame installaties. Dus warmtepompen, zonneboilers en dat soort dingen.

En die moeten we dan laten eindigen in de goot.

Beschrijver: Elric staat op het dak. Hij neemt een selfie-video op en stelt zich voor. Daarna vertelt hij over zijn werkzaamheden voor de camera van SBB.

Elric: Ik ben Elric Bultink. Ik ben vandaag lekker op het dak aan het werk.

Als wij 's morgens op de zaak komen, dan hebben wij onze opdracht klaarliggen. We gaan dan naar de opdracht toe en voeren de werkzaamheden uit die we gekregen hebben. Dat is bij elke klus anders. Soms zitten we in de CV-installaties, soms sanitair, soms dakdekken.

Beschrijver: René geeft uitleg aan Elric.

René: Als jij die bouten erin wilt zetten dan zetten we hem straks op de vloer en wand vast. We moeten even kijken of er genoeg hout achter zit.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Elric.

Elric: Onderling zijn wij vrij serieus, maar er zit altijd wel een grap tussen.

Beschrijver: René vult Elric verder aan.

René: Ik weet nog goed dat we bij de nieuwbouwwoning bezig waren, dat we op de steigers stonden en dat ik bijna tegen elke steigerbuis mijn hoofd stootte. Dat zijn wel van die grappige situaties.

Beschrijver: Elric reageert op René. Er worden daarna beelden getoond van Elric die een pvc-buis installeert. De video gaat vervolgens naar een einde.

Elric: Leedvermaak is het leukste vermaak.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Eerste monteur dakbedekking". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "brengt da afwatering en dakbedekking aan", "voert installatiewerk uit aan dakbedekking, sanitaire installaties en waterafvoer", "begeleidt monteurs en bewaakt de planning", "bepaalt het reparatieplan en repareert dakconstructies". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Eerste monteur dakbedekking" met daaronder de benodigde skills: "technisch", "ruimtelijk inzicht", "sociaal", "zelfverzekerd", "initiatiefrijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als eerste monteur dakbedekking installeer je goten en regenwaterafvoer. Ook leg jij dakbedekkingssystemen aan. Dat is allemaal erg belangrijk om een dak ook goed lekdicht te houden. Daarnaast weet jij precies hoe je dat onderhoudt. Als eerste monteur verdeel jij de taken binnen je team. En je controleert de kwaliteit van jullie werk. Veiligheid is belangrijk bij dit werk, want je werkt vaak op grote hoogte.

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.