Haarstylist heer

Vind je het leuk om mensen in de watten te leggen en mooi te maken? Als haarstylist heer doe je meer dan knippen alleen: je bent haarstylist.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert kappersproducten- en materialen kennen en je leert er mee om te gaan. Ook leer je alles over haarbehandelingen bij heren zoals knippen, snijden en föhnen van korte kapsels, knippen en trimmen van baarden en snorren. Ook leer je hoe je moet scheren en massages van de huid uitvoert. Je leert hoe je klanten adviezen kunt geven in wat mooi bij hen zou passen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 63%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 18%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 77%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Haarstylist heer"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Haarstylist heer". Een student haarstylist heer spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als haarstylist heer aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Haarstylist heer". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Dliemaan en de volgende tekst verschijnt: "Student, Dliemaan Mohammad". De scene gaat over naar Gerrie met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Gerrie Kersbulck-Koelewijn". Ze bevinden zich in een kapperszaak. In beeld staat het volgende weergeven: "Voert haarbehandelingen uit bij heren."

Als eerste neemt Dliemaan het woord.

Dliemaan: Mijn naam is Dliemaan Mohammad. Ik loop stage bij De Kapper Spakenburg.

Beschrijver: Na Dliemaan horen we Gerrie. Ondertussen worden er beelden getoond van het pand van De Kapper Spakenburg.

Gerrie: Ik ben Gerrie Kersbulck-Koelewijn. Ik ben praktijkopleider Haarstylist Heer bij De Kapper Spakenburg.

Beschrijver: In deze scène komt een klant de zaak binnen. Dliemaan ontvangt de klant. We horen Dliemaan.

Dliemaan: Goedemiddag. Zal ik anders even uw jas aannemen?

Beschrijver: De klant reageert op Dliemaan.

Klant: Natuurlijk.

Beschrijver: Het woord gaat over naar Gerrie. Ze vertelt over de werkzaamheden van de student. Ondertussen begeleidt Dliemaan in de video de klant naar zijn stoel.

Gerrie: De student assisteert mij in alles. Van afspraken maken, telefoon aannemen, jas aannemen, klanten ontvangen, klanten weer uitleiden.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Dliemaan. In de video scheert Dliemaan het haar van een klant.

Dliemaan: Mijn praktijkopleider als ze aan het knippen is, dan assisteer ik haar. Dan ga ik bijvoorbeeld de nekharen scheren. Daar hebben we speciale scheerzeep voor. Een fade zetten, dat is van niets naar iets. Daar help ik haar dus ook bij en zo werken we dus samen.

Beschrijver: Gerrie neemt na Dliemaan het woord.

Gerrie: Ik vind het belangrijk dat een student let op hygiëne, op een goede lichaamshouding en dat je gepassioneerd moet zijn voor je vak, want dan houd je je klanten. Klanten houden van gepassioneerde mensen.

Beschrijver: Dliemaan neemt een selfie-video op. Op de achtergrond knipt Gerrie een klant. We horen hem nu. Dliemaan gaat het haar scheren van een klant. Daarna vervolgt hij zijn verhaal over zijn werk voor de camera van SBB.

Dliemaan: Hallo, mijn naam is Dliemaan. En wij gaan een fade zetten van niets naar iets.

Het leukste vind ik om de heren te knippen, te scheren en baarden recht te zetten. Zodra ik complimentjes krijg en als ze zeggen van, je hebt het goed gedaan, ga zo door, dan zit ik weer lekker in mijn vel.

Beschrijver: Gerrie geeft feedback over Dliemaan.

Gerrie: Ik ben heel erg blij met Dliemaan. Dliemaan doet ontzettend zijn best. Hij heeft een hele hoge motivatie. Hij mag wel iets zekerder worden. Hij is vaak onzeker en dat is absoluut niet terecht.

Beschrijver: De scène gaat terug naar Dliemaan en de klant. Dliemaan staat achter de klant en houdt een spiegel vast zodat de klant zijn volledige kapsel kan zien. We horen Dliemaan tegen de klant.

Dliemaan: En wat vindt u van het resultaat?

Beschrijver: De klant reageert op Dliemaan. De video komt aan een einde.

Klant: Heel mooi.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Haarstylist heer". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "stelt diagnose-, advies- en behandelplan op (DAB)", "knipt, snijdt en stylet het haar", "föhnt het haar van een gedekt model", "knipt of trimt baard en snor", "scheert en masseert de huid". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Haarstylist heer" met daaronder de benodigde skills: "samenwerken en overleggen", "communicatief", "sociaal", "adviserend", "klantvriendelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Heren knippen en scheren is jouw specialiteit. Ook voor het trimmen van de baard en de snor komen de klanten bij jou. Je geeft advies over wat het best bij de klant past en je verkoopt haarverzorgingsproducten. Als een klant een haarprobleem heeft, vertel je wat hij of zij daaraan kan doen. Je kan als kapper goed met mensen omgaan.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector