Middenkaderfunctionaris smart building

De gloednieuwe opleiding smart building is dé opleiding van de toekomst op het gebied van de bouw en installatietechniek. Aan het werk voor duurzame, toekomstgerichte en generatiebestendige gebouwen!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je leert wat er komt kijken bij de voorbereiding en uitvoering van innovatieve bouwprojecten. Je doet kennis op van de bouwsector én de installatietechniek. Materialen, installaties en systemen komen voorbij tijdens de opleiding. Daarnaast leer je plannen en organiseren, calculeren en begroten. Jij leert hoe je technische werkzaamheden kunt begeleiden en hoe je technische ontwerpen uitwerkt. 

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 60%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Middenkaderfunctionaris Smart Building"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Middenkaderfunctionaris Smart Building". Een student middenkaderfunctionaris smart building spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als middenkaderfunctionaris smart building aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Middenkaderfunctionaris Smart Building". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Pieter en de volgende tekst verschijnt: "Student, Pieter Stapelbroek". De scene gaat over naar Ivo met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Ivo Spilman". In beeld staat het volgende weergeven: "Coördineert bij het ontwerpen en realiseren van energiezuinige gebouwen." In de video werkt Pieter achter een computer in ontwerpsoftware.

Als eerste neemt Pieter het woord.

Pieter: Mijn naam is Pieter Stapelbroek. Ik doe de opleiding middenkaderfunctionaris Smart Building. En ik loop mijn stage bij Binx Smartility.

Beschrijver: Na Pieter gaat het woord naar Ivo. Er worden in de video beelden getoond van een gebouw in de ontwerpsoftware.

Ivo: Mijn naam is Ivo Spilman en ik ben praktijkbegeleider binnen onze organisatie Binx Smartility. Binx is een integraal bouw- en installatiebedrijf. Het zijn de grootschalige projecten waarbij we zowel de bouwkundige kant uit engineeren, als ook de installatie kant. En het liefst doen wij ook nog een stukje beheer en onderhoud bij die projecten.

Beschrijver: In deze scène neemt Pieter een selfie-video op. Pieter zit aan een bureau met een laptop gekoppeld aan twee extra computerschermen. Op de schermen staan verschillende ontwerpen en een constructietekening. Daarna vervolgt hij zijn verhaal voor de camera van SBB.

Pieter: Hallo, mijn naam is Pieter en ik ben nu bezig met het tekenen van twee bouwtekeningen.

We zijn op dit moment bezig met een project in Amsterdam, de universiteit in Amsterdam. Het is een bestaand gedeelte en een nieuwbouwgedeelte komt er. Ik ben vooral bezig met het tekenen, het modelleren van onderdelen. Het uitzoeken van kozijnen, van plaatstalen kozijnen om deze in productie te zetten.

Beschrijver: Ivo neemt het woord over van Pieter.

Ivo: Ik vind het heel belangrijk dat een student meekrijgt dat hij hier echt voor zichzelf zit. Dat houd ik de studenten dan ook altijd voor, je zit hier voor jezelf. Probeer te investeren in jezelf. Stel vragen. Er zijn antwoorden genoeg, alleen jij moet de vragen stellen.

Beschrijver: We gaan terug naar Pieter.

Pieter: Ik heb een goede dag als dingen zijn gelukt, tekeningen af zijn gerond of dingen volgens plan zijn gegaan.

Beschrijver: Na Pieter horen we Ivo weer. De video komt daarna een einde.

Ivo: Hij heeft de afgelopen periode zich goed ontwikkeld. Aan het begin kwamen er regelmatig vragen en ondertussen worden het aantal vragen steeds minder en het eindproduct steeds beter.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Middenkaderfunctionaris Smart Building". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "kiest materialen, systemen en installaties", "werkt ontwerpen uit", "organiseert mensen en middelen", "begeleidt de bouw", "bewaakt de tijd en de kosten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Middenkaderfunctionaris Smart Building" met daaronder de benodigde skills: "technisch inzicht", "leidinggeven", "plannen", "organiseren". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je bent betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van allerlei innovatieve bouwprojecten. Jij hebt het overzicht van het totale bouwproject. Daarnaast begeleid je technische werkzaamheden, werk je technische ontwerpen uit en controleer je begrotingen en offertes. Kortom, je hebt veelzijdig, verantwoordelijk en afwisselend werk.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.