Vakspecialist ondernemer

Opleiding

Voor jezelf beginnen, is dat een droom voor jou? Heb je al een vak onder de knie (op minimaal niveau 3), dan kan je deze opleiding volgen om een eigen zaak te beginnen.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
1 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je een ondernemingsplan kunt maken en hoe je je ideeën vorm kunt geven. Vakken als marketing, boekhouden, verzekeringen en belastingen komen allemaal langs in deze specialistenopleiding. Je krijgt natuurlijk ook les in social media, e-commerce, duurzaamheid, presenteren en netwerken.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 71%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 29%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 76%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 11%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren Vakspecialist ondernemer"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vakspecialist ondernemer". Een student Vakspecialist ondernemer spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als Vakspecialist ondernemer aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Vakspecialist ondernemer". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Joep en de volgende tekst verschijnt: "Student, Joep Latka". De scene gaat over naar André met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, André ten Vregelaar". In beeld staat het volgende weergeven: "Is verantwoordelijk voor de eigen onderneming en onderzoekt de markt." Op de beelden geeft André uitleg aan Joep.

Als eerste komt Joep aan het woord. In de volgende scene neemt hij een selfie-video op. In de showroom staan voorbeelden van keukens.

Joep: Ik volg de opleiding vakman-ondernemer. Ik heb mijn eigen bedrijf en ik loop mijn stage bij Haran Houtbewerkers. Binnen mijn bedrijf voer ik alle werkzaamheden uit die binnen het bedrijf horen. Dat is van contact met de klant, naar het realiseren van een product. Het maken van offertes en alles wat je kunt bedenken.

Hoi! Ik ben Joep. Ik sta hier in de showroom en hier kan ik klanten laten ervaren wat zij later in huis kunnen hebben.

Beschrijver: Na Joep gaat het woord naar André.

André: Wij richten met name particuliere woningen in. Dat kan zijn alleen een tafel, een onderdeel van een woning. Maar dat kan ook een totaalinrichting zijn. Dan praat ik over de keuken, de bijkeuken, badkamermeubelen eigenlijk alles wat enigszins met hout te maken kan hebben. Dat kan ook nog zijn het aftimmeren van kozijnen, deuren, dat soort zaken.

Beschrijver: Op de beelden bekijken André en Joep samen bouwtekeningen. Daarna stelt Joep een machine in. Ondertussen horen we hem spreken. Er worden tevens beelden getoond van Joep die hout zaagt met een cirkelzaag.

Joep: Het mooiste vind ik de overgang van de ontwerpfase naar het produceren. Dan heb je het hele project meegemaakt en ben je al in je hoofd bezig met hoe het eruit gaat zien. En dan ga je het uiteindelijk realiseren en wordt het nog veel mooier dan dat je in gedachten had. Dat is echt wel heel mooi.

Beschrijver: We gaan terug naar André. Hij heeft uitleg aan Joep.

André: In zo'n opdracht heb je verschillende materialen nodig. Dat staat dan ook hier ook weer, die zaag 18 millimeter van een bepaald merk en een bepaalde kleur.

Beschrijver: Joep geeft feedback over André.

Joep: Het mooiste vind ik, dat jij de kennis in huis hebt die ik nog lang niet in huis heb. En dat wij elkaar op die manier verder kunnen helpen.

Beschrijver: André reageert op Joep. De video gaat vervolgens naar een afsluiting.

André: Ja, ik denk dat dat de ideale match is ook voor de opleiding die je nu gaat doen. Niet dat ik de wijsheid in pacht heb maar ik heb natuurlijk wel jaren ervaring in onze branche. Die voor jou dan ook van toegevoegde waarde kan zijn.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vakspecialist ondernemer". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bepaalt het (toekomst)beeld van de onderneming", "koopt in voor de onderneming", "regelt financiën", "geeft leiding aan de onderneming", "presenteert en promoot de onderneming". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vakspecialist ondernemer" met daaronder de benodigde skills: "doorzetter", "klantgericht", "verantwoordelijk", "flexibel", "creatief", "zelfstandig ondernemer". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als vakspecialist ondernemer heb je al een afgeronde vakopleiding op mbo-niveau 3. Dit is de basis om een eigen onderneming te starten. Je start je eigen onderneming op je eigen vakgebied en je weet hoe je dit moet runnen. Je bent gedreven om de zaak tot een succes te maken. Je denkt altijd een aantal stappen vooruit, je bent bereid een stap harder te zetten, risico’s te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen beslissingen. Je bent sociaal vaardig. Je kan met (onbekende) mensen omgaan en kan je inleven in anderen. Je weet hoe je je vakmanschap in kan zetten. Je denkt commercieel en innovatief. De werkzaamheden zijn veel en divers. Het vereist financieel en commercieel inzicht. Voor het starten van de onderneming beschik je over brede kennis en vaardigheden op het gebied van bedrijfsvoering, financiën en management.

Studie in cijfers

Leerweg:
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 85%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €16
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 94%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector