Werkvoorbereider houttechniek

Je hebt de vakkennis om houten onderdelen te maken, maar je maakt het niet zelf. Jij zorgt ervoor dat je collega’s hun werk kunnen doen.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Hout en meubel
Code
25587

Opleiding

Je leert uit te rekenen welke onderdelen nodig zijn bij een opdracht. Je leert berekeningen maken en offertes opstellen. Je leert hoe je de maten moet opnemen van de houten producten. Je leert hoe je materialen en machines kunt inkopen en waar je op moet letten. Ook leer je hoe je het werk van jouw collega’s voor kunt bereiden en begeleiden.

 

De vakken Nederlands, Engels en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 50%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Geslaagde studenten 55%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Werkvoorbereider houttechniek"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Werkvoorbereider houttechniek". Een student werkvoorbereider houttechniek spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als werkvoorbereider houttechniek aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Werkvoorbereider houttechniek". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Lars en de volgende tekst verschijnt: "Student, Lars Spiekman". De scene gaat over naar Simon met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Simon Frasa". In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt (digitale) werktekeningen, organiseert en plant werkzaamheden die in de timmerfabriek moeten worden uitgevoerd."

Als eerste neemt Lars het woord. Hij zit aan een bureau, achter de computer. Daarna stelt hij zichzelf voor. In de volgende scene bespreekt Lars samen met twee andere collega's een bouwtekening.

Lars: Dit is mijn stageplek. Momenteel ben ik kozijnen aan het uitwerken voor een klant.

Mijn naam is Lars en ik loop stage bij Verweij Houttechniek. Ik doe de opleiding werkvoorbereider industrieel produceren met hout.

Ik heb hiervoor een houten lat bedacht. En in plaats van een zware onderdorpel puur een houten lat op de onderdorpel.

Beschrijver: We horen nu de collega van Lars tegen de andere collega.

Collega: Clint, je hebt het gehoord. Dan gaan we het zo doen. Succes.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Lars.

Lars: Mijn werkzaamheden binnen het bedrijf zijn het verwerken van de inmeetgegevens samen met de opdrachtbevestiging. Dan maken we digitale tekeningen voor zowel de productie als voor de klant. En uiteindelijk als we mogen monteren doen we ook de montage regelen.

Beschrijver: Simon loopt de kamer van Lars binnen. We horen hem tegen Lars waarop Lars reageert. Daarna horen we Simon weer.

Simon: Hoi, Lars.

Lars: Hoi, Simon.

Simon: Hoe is het gelukt met het raamdetail?

We zijn bij Verweij Houttechniek. We zijn producent van houten kozijnen, ramen en deuren. En daarnaast ook prefab bergingen en dakkapellen.

Beschrijver: Lars wijst naar zijn scherm. We horen hem tegen Simon. Daarna deelt Lars zijn werkervaringen.

Lars: Die heb ik weer ingevoerd in maten. Die staan er ook al standaard erin.

Onze werksfeer is heel gemoedelijk. We kunnen ook een geintje van elkaar hebben. En uiteindelijk met mijn tekenwerk kan ik gerust bij Simon langs voor eventuele vragen.

Beschrijver: Simon geeft feedback over Lars. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Simon: De ontwikkeling van Lars is eigenlijk het laatste jaar zodanig dat de controle steeds vlekkeloos verloopt.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Werkvoorbereider houttechniek". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "heeft kennis over de assemblage van houten elementen", "onderhoudt contact met opdrachtgevers/leveranciers en interne collega's van diverse afdelingen", "realiseert bereidt bestelorders voor", "onderhoudt contact met opdrachtgevers en leveranciers, onderhoudt contact met interne collega's van diverse afdelingen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Werkvoorbereider houttechniek" met daaronder de benodigde skills: "adviserend", "technisch", "zelfstandig", "commercieel", "punctueel". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als werkvoorbereider houttechniek bereid je projecten voor. Je maakt alle productiegegevens klaar zoals technische tekeningen, cnc programma's, werkplanningen en koopt materialen in. Je werkt in een team op de afdeling engineering van een bedrijf. Je stemt projectzaken af en hebt hierin ook een adviserende rol.  Je bezit alle vakkennis om kozijnen, deuren en trappen te maken. Maar in dit beroep maak je dat niet zelf, maar zorg je ervoor dat al dat werk goed gedaan kan worden. Je weet precies wat nodig is voor een klus. Je weet alles over het materiaal, de machines en de werkuren. Belangrijk is dat je goed met iedereen kunt overleggen. Van productiewerker tot klant en tekenaar. Ook moet je duidelijke werkopdrachten kunnen schrijven. Ook als een opdracht af moet, houd je het hoofd koel.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De hout- en meubelbranche is onderdeel van de creatieve maakindustrie. Vakmensen in deze sector doen ambachtelijk-industrieel werk. Dat betekent dat zij met hun handen werken, én met machines. Ze maken meubels en andere producten van hout: een duurzaam materiaal. Producten van hout worden in eigen land verkocht, of zijn voor de export naar het buitenland. In de hout- en meubelbranche draait alles om duurzaamheid en hergebruik van materialen.