Patissier

Een beroep om je vingers bij af te likken! Maak jij straks dagelijks originele, creatieve taarten en andere lekkernijen?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
1 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Horeca, bakkerij en recreatie
Richting
Bakkerij en winkelambacht
Code
25797

Opleiding

Je leert bijzonder banket te maken, ijs en chocolade. Je leert de ambachtelijke technieken die nodig zijn om de prachtigste taarten te maken. Je leert creatief te zijn met ingrediënten, zodat je originele producten kunt maken. Daarnaast leer je collega’s te begeleiden in de keuken.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,2
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 70%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 81%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Patissier"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Patissier". Een student patissier spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als patissier aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Patissier". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Dennis en de volgende tekst verschijnt: "Student, Dennis Kocken". De scene gaat over naar Stefan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Stefan Brugmans". Ze bevinden zich in een patisserie. In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt handmatige exclusieve patisserieproducten op ambachtelijke wijze in patisserieën." In de video roert Dennis de vloeibare chocolade.

Als eerste neemt Stefan het woord. Terwijl hij spreekt komt de voorgevel van het bedrijf in beeld met daarop "patisserie Martin Chocolade".

Stefan: Ik ben Stefan Brugmans. Eigenaar van Martin Brood Patisserie Chocolade.

Beschrijver: De camera is gemonteerd in de keuken. Dennis is in beeld en neemt het woord. Hij houdt de chocolade vast in zijn hand. Daarna vertelt hij voor de camera van SBB over zijn werkzaamheden. Ondertussen komen de vlaaien en gebakjes in beeld.

Dennis: Ik ben hier bezig met mijn voorbereidingen voor het chocoladewerk. Ik heb al een proefje getrokken van de chocola die op temperatuur is. In het proefje zie je dat de chocolade goed is.

Mijn werkzaamheden hier zijn heel verschillend. 's Ochtends beginnen we aan de gebakjes en de vlaaien, de winkel vol zetten. Zodra de winkel opengaat, moet alles klaar zijn.

Beschrijver: In deze scene geeft Stefan uitleg aan Dennis. Daarna vertelt Stefan over de werkzaamheden. In de daaropvolgende scene geeft Stefan uitleg aan Dennis en nog een collega. Dennis en zijn collega proeven een gebakje. Daarna vervolgt Stefan zijn verhaal.

Stefan: Zodra hij klaar is, kun je hem eventueel hiernaartoe schuiven.

De werkzaamheden die we in de banketbakkerij doen, waar het patisseriegedeelte wordt gemaakt, dat is van Brabantse vlaaien maken tot gebakjes op basis van bavarois, cremeux. Maar we maken ook bonbons, chocoladefiguurtjes. Eigenlijk alles wat met chocolade en patisserie te maken heeft, maken we.

Dan krijg je een beetje een combinatie, hè? Een krokante onderkant en een romige bovenkant.

De eigenschappen die je moet hebben als je de patisseriekant op wilt is ten eerste creativiteit. Met je handen willen werken.

Beschrijver: Dennis neemt het woord over van Stefan.

Dennis: Als patissier moet je erg secuur zijn, creatief van jezelf. Ik vind het zelf heel leuk, omdat ik van mezelf creatief ben en het leuk vind om constant nieuwe dingen te bedenken.

Beschrijver: Stefan en Dennis zijn bezig met gebak te maken. We horen Stefan uitleg geven aan Dennis.

Stefan: Je merkt dat bij die je eerder gedaan hebt, dat er geen druipers af komen. Dus dat het mooi op het gebakje blijft zitten.

Beschrijver: We gaan terug naar Dennis.

Dennis: Ik zou graag meer productkennis willen verkrijgen.

Beschrijver: In deze scene geeft Stefan feedback over Dennis. Ondertussen brengt Dennis chocolade aan op gebak. Daarna snijdt hij een banaan in gelijke stukken en legt deze op het gebak. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Stefan: Dennis, je bent al een aantal weken hier stage aan het lopen en het gaat erg goed. Ik zie je de afgelopen tijd flink vooruit gaan met de verschillende technieken die je behandelt. Ik vind het ook fijn dat je het gewoon zegt als iets fout is. Dat ik de kans krijg om het goed te doen. Er wordt heel veel aandacht aan me besteed om het me goed te leren. En zo maak ik ook steeds meer stappen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Patissier". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "ontwikkelt, ontwerpt en maakt patisserieproducten", "adviseert klanten over producten", "bewaakt de kwaliteit van de patisserie", "houdt de patisserie schoon", "zorgt voor een exclusieve presentatie van de producten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Patissier" met daaronder de benodigde skills: "creatief", "kwaliteitsbewust", "nauwkeurig", "innovatief", "gedreven", "foodie". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als patissier maak je allerlei soorten gebak en taart. Je bent erg creatief en vindt het leuk om steeds weer nieuwe lekkere dingen te bedenken en te maken. Het is afwisselend werk. Het is handmatig en ambachtelijk werk. Je past verfijnde technieken toe en complexe productiemethoden zodat er géén afwijkende patisserieproducten ontstaan. Je moet de producten kunnen beoordelen en kunnen signaleren wanneer producten afwijken.Vervolgens ga je analyseren wat de oorzaak van de afwijking is en ga je knelpunten oplossen. Daarnaast doe je de inkoop en de planning van het werk. Je werkt zorgvuldig en hygiënisch.Je bent een echte teamspeler met een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 89%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 98%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector