Monteur werktuigkundige installaties

Je plaatst en monteert op een veilige en snelle manier cv-ketels, fornuizen, douches, baden en toiletten. Lekker veelzijdig werk!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Code
25350

Opleiding

Je leert hoe je installaties kunt aanleggen en welke voorbereidingen daarvoor nodig zijn. Je leert leidingen leggen, koppelstukken aanbrengen en hoe ze moeten worden aangesloten op installaties als de cv-ketel. Je leert werken met de materialen, machines en gereedschappen die je nodig hebt bij dit werk.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 52%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 36%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 54%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Monteur Werktuigkundige Installaties"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Monteur werktuigkundige installaties". Een student monteur werktuigkundige installaties spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als monteur werktuigkundige installaties aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Monteur werktuigkundige installaties". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Fabian en de volgende tekst verschijnt: "Student, Fabian de Koning". De scene gaat over naar Serge met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Serge Bechler". Fabian is aan het werk in een woning. Hij werkt met een boor en draagt oorkappen. In beeld staat het volgende weergeven: "De monteur werktuigkundige installaties installeert zowel eenvoudige als ingewikkelde installaties en onderdelen daarvan en maakt ze gebruiksklaar."

Als eerste komt Serge aan het woord.

Serge: Fabian leert hier het vak installatietechniek. We zijn individuele cv-installaties aan het maken.

Beschrijver: Fabian komt in beeld. Hij neemt een selfie-video op en staat buiten voor het pand waar ze aan het werk zijn. We horen Fabian. In de volgende scene staat hij voor de camera van SBB. Ondertussen worden er beelden getoond van Fabian die een gat in de muur boort.

Fabian: Het is een hele mooie dag. De zon schijnt op de woning waar we bezig zijn. Ik ben nu bezig met mijn leidingen voor de woning.

Ik vind het spannend wat voor bewoners je tegenkomt. En wat voor werkzaamheden je moet doen. Elke woning is anders.

Beschrijver: Serge geeft feedback over het werk van Fabian.

Serge: Dat ziet er keurig uit. Netjes opgeruimd weer.

Beschrijver: Na Serge neemt Fabian het woord over. Serge staat naast Fabian.

Fabian: De samenwerking met mijn praktijkopleider? Dat is top. Het is mijn maatje nu al twee jaar. We gaan naar dezelfde verjaardag toe. We zijn eigenlijk gewoon vrienden geworden.

Beschrijver: Na Fabian gaan we terug naar Serge.

Serge: Met Fabian gaat het perfect. Als je ziet wat hij nu al doet in zijn eentje, dat is gewoon helemaal super. Hij gaat met plezier naar zijn werk toe. Je ziet ook hoe snel hij het vak leert en hoe graag hij het ook wil leren.

Beschrijver: Fabian neemt het woord vervolgens over. Ondertussen is Fabian in de video iets aan het aftekeningen. Daarbij gebruikt hij een waterpas.

Fabian: Als je gewoon positief naar je werk toe gaat en heel positief bent bij de bewoners, je hebt het of dat heb je niet, toch?

Beschrijver: Na Fabian komt Serge weer aan het woord. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop: "Wij leiden vakmensen op", het logo en "Erkend leerbedrijf".

Serge: Het is natuurlijk ook: je werkt in een teamverband. Je bouwt natuurlijk ook iets op met elkaar. Als je zelf ook positief bent ingesteld, dan kom je al een heel eind natuurlijk in dit werk.

Beschrijver: Na Serge horen we Fabian. In de video is hij de ruimte aan het stofzuigen. Na zijn verhaal gaat de video naar een afsluiting.

Fabian: We hebben sowieso een leuke ploeg om mee te werken. Het is gewoon supergezellig ook. Het is een goede baan. Je kan er leuke centen mee verdienen. Het gaat nu goed. Dingen zelf regelen ben ik nu nog niet zo heel goed in. In de loop der jaren word je steeds verstandiger. Nu vind ik het nog leuk om met mijn handen te werken maar misschien als ik wat ouder ben word ik chef-monteur. Dat weet je niet.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Monteur werktuigkundige installaties". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "werkt aan CV-, water- of gasinstallaties", "kan onderdelen demonteren, reinigen of vervangen", "werkt bij groot of klein bedrijf", "bij mensen thuis of grote projecten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Monteur werktuigkundige installaties" met daaronder de benodigde skills: "technisch en handig", "oplettend en leergierig", "collegiaal en sociaal", "flexibel". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als monteur werktuigkundige installaties installeer je zowel eenvoudige als ingewikkelde werktuigkundige installaties en onderdelen daarvan. Vervolgens maak je die installaties gebruiksklaar en stelt ze in. Je kunt goed samenwerken, bent flexibel, klantbewust en communicatief. Je hebt aandacht voor kwaliteit en veiligheid. Je legt zelfstandig installaties aan voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en riolering. Je werkt in woningen, nieuwbouw, flats en gebouwen zoals ziekenhuizen, kantoorgebouwen en scholen. Je hebt een uitvoerende en vaktechnisch begeleidende rol. Met jouw kennis ondersteun je collega’s bij de uitvoer van het werk. Je werkt zelfstandig onder supervisie van de projectleider.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 70%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 93%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.