Juwelier

Ben jij commercieel en trendgevoelig en heb je iets met sieraden, horloges, edelmetalen en -stenen? Wordt dan juwelier!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

De opleiding tot juwelier is op verkoop gericht. Een merk neerzetten, verkoop,  ondernemersvaardigheden en verkooptraining komen voorbij. Maar ook kennis van de juweliersbranche: welke producten zijn er, welke materialen en edelstenen. Je leert ook hoe horloges en klokjes werken.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,2
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 47%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Juwelier"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Juwelier". Een student juwelier spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als juwelier aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Juwelier". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Anne-Beau en de volgende tekst verschijnt: "Student, Anne-Beau van Veen". De scene gaat over naar Dennis met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Dennis Simons". In beeld staat het volgende weergeven: "Verkoopt en repareert sieraden, koopt oud goud en sieraden in en is een veelzijdig ondernemer."

Anne-Beau neemt een selfie-video op. We horen haar. In de volgende scene stelt ze zich voor, voor de camera van SBB. Ondertussen bekijken Anne-Beau en Dennis een boek en in de volgende scene helpen ze een klant met het omdoen van een armband. In de daaropvolgende scene staat Anne-Beau achter de balie. Ze ontvangt een klant.

Anne-Beau: We hebben hier bij Brunott hele mooie sieraden.

Mijn naam is Anne-Beau. Ik doe de juweliersopleiding op de vakschool Schoonhoven. Ik werk eigenlijk in de verkoop. Ik leer werken met alle merken. Daarentegen leer ik natuurlijk ook reparaties aannemen, hoe ik daarmee om kan gaan en prijsindicaties geven.

Goedemiddag mevrouw.

Beschrijver: We horen nu de klant.

Klant: Goedemiddag. Ik kom een armband brengen.

Beschrijver: Het woord gaat nu naar Dennis.

Dennis: Mijn naam is Dennis Simons. Wij zijn werkzaam bij Brunott juweliers in Rotterdam. Hier verkopen we mooie sieraden en horloges in diverse prijsklasses.

Beschrijver: We gaan terug naar Anne-Beau.

Anne-Beau: Eigenlijk is elke klant bijzonder. Iedereen is natuurlijk uniek. Iedereen komt voor iemand anders binnen. Geen enkel verkoopgesprek is hetzelfde.

Beschrijver: In deze scene maakt Dennis gebruik van een apparaat. Hij heeft uitleg aan Anne-Beau.

Dennis: Een heel klein slagje, dan hou je de ring vast zodat die niet kan beschadigen of vallen. En dan kun je hem nog nakijken.

Beschrijver: Het woord gaat nu naar Anne-Beau. Ondertussen plaatst ze de juweliersartikelen achter glas ter presentatie.

Anne-Beau: Hartstikke mooi stage bedrijf. Super leerzaam. Lachen, dat is zeker wel een ding hier bij Brunott.

Beschrijver: Na Anne-Beau horen we Dennis. De video wordt daarna afgesloten.

Dennis: Ik ben ook heel blij dat ze hier terecht is gekomen, waardoor we ze dus hier op een juiste manier kunnen begeleiden. En het ook leuk en gezellig houden tijdens de werkzaamheden.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Juwelier". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "beheert en presenteert het assortiment in het juweliersbedrijf", "verkoopt en adviseert over juweliersartikelen", "verzorgt reparaties", "voert specialistische juwelierswerkzaamheden uit", "is meestal zelfstandig ondernemer". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Juwelier" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "sociaal", "verantwoordelijk", "technisch", "creatief", "ondernemend", "trendgevoelig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Het beroep van een juwelier is zo veelzijdig als een briljant! Je verkoopt sieraden en horloges, adviseert de klanten over de laatste trends en weet alles over (edel)metalen, edelstenen, ontwerpen en design. Je bent de gastheer of gastvrouw in de winkel. Je zorgt voor een goede presentatie van de collectie en je voert reparaties uit. In het juweliersvak heb je te maken met modetrends. Je bent modebewust en helemaal bij wat ‘in’ is. Daarom onderhoud je goede contacten met leveranciers van verschillende sieraden- en horlogemerken. Meestal komen zij naar je toe, maar als juwelier bezoek je ook sieradenbeurzen in binnen- en buitenland.

Je kan goed met klanten omgaan, je hebt commercieel inzicht en beschikt over vakkennis. Verder weet je goed de waarde te bepalen van de sieraden en andere voorwerpen uit de juwelier.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector