Kapitein binnenvaart

Op een schip goederen of mensen vervoeren, dwars door Nederland of Europa. Het is avontuurlijk werk met veel afwisseling. Als kapitein binnenvaart heb je een eigen schip, of ben je in dienst van een rederij.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Uiteraard leer je de in’s en out’s van binnenvaartschepen kennen tijdens deze opleiding, zoals het beheer van het schip, navigeren en getijden leer. Maar de kapitein moet meer kunnen. Dus je leert ook ondernemersvaardigheden, financieel management en vreemde talen.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,5
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 89%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Geslaagde studenten 95%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Kapitein binnenvaart"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Kapitein binnenvaart". Een student kapitein binnenvaart spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als kapitein binnenvaart aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Kapitein binnenvaart". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Qwuisen en de volgende tekst verschijnt: "Student, Qwuisen Hartog". De scene gaat over naar Auke met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Auke Volker". Ze bevinden zich op een boot. In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt aan boord van een binnenvaartschip of aan wal bij een rederij. De kapitein bepaalt het beleid aan boord en houdt het overzicht."

Als eerste komt Qwuisen aan het woord.

Qwuisen: Ik doe de opleiding kapitein binnenvaart op het Nova College in Harlingen.

Beschrijver: Qwuisen gaat het woord naar Auke. Ondertussen maakt Qwuisen in de video de touwen van het schip los. In de volgende scene geeft Auke toelichting aan Qwuisen. In de volgende scene spreekt hij over zijn werk. In de video zit Qwuisen op de kapiteinsstoel en komt het dashboard van het schip in beeld.

Auke: We zijn hier op het motorschip Ina, een schip van 105 meter lang en 11,40 meter breed.

Ze hebben gebeld en het wordt vannacht of in de vroege ochtend dat we moeten gaan laden. Dan gaan we ongeveer 1.900 ton meenemen.

Ja, hoe stoom je ze klaar? Er is een bepaalde wisselwerking. Je moet een bepaalde feeling hebben.

Beschrijver: We gaan weer terug naar Qwuisen. Ze zit op de kapiteinsstoel en spreekt door een walkietalkie. In de volgende scene neemt ze een selfie-video op. Daarna vervolgt ze haar verhaal voor de camera van SBB. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Qwuisen: Als je het achtertouwtje losgooit, dan kunnen we vertrekken.

We gaan nu onderweg naar Amsterdam. Ik ga nu de motor starten. Dan zijn we klaar voor vertrek.

Omdat ik stage loop wordt me al meer verantwoordelijkheid toevertrouwd. Ik mag ook papierwerk doen en ik krijg inzicht in administratieve ondernemingen. Ik hoop uiteindelijk een eigen schip te kunnen runnen en voor mezelf te gaan varen. Dat is mijn uiteindelijke doel. Ik vind varen gewoon heel erg fijn. Wat is er fijner dan van je hobby je werk te maken, toch? Ik vind het samenwerken met Auke heel prettig. Het is een rustige man, erg prettig in de omgang.

Beschrijver: Na Qwuisen horen we Auke feedback geven over haar. De video komt aan een einde.

Auke: Ja, het is leuk. Het is een leuke meid. Ze pakt dingen snel op. Ze wil ook echt. Dus dat merk je ook.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Kapitein binnenvaart". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bestuurt het schip", "verblijft en werkt aan boord", "verzorgt de administratie", "stuurt de bemanning aan", "voert het ondernemingsbeleid". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Kapitein binnenvaart" met daaronder de benodigde skills: "gestructureerd", "ondernemend", "helicopterview", "staat sterk in schoenen", "verantwoordelijkheidsgevoel", "houdt van water". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Op een schip goederen of mensen vervoeren, dwars door Nederland of Europa. Het is avontuurlijk werk met veel afwisseling. Als kapitein binnenvaart heb je een eigen schip, of ben je in dienst van een rederij. Wie of wat je lading ook is, als kapitein binnenvaart sta je aan het roer van een binnenvaartschip. Problemen los jij op. Je werkt samen met je bemanning aan het onderhoud en zorgt voor een veilige vaart. Je kunt goed tegen stress.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €16
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector