Schipper binnenvaart

Schipper binnenvaart

Als schipper binnenvaart vaar je zelfstandig of (plaatsvervangend) onder een kapitein. Je weet precies welke taken er op het schip uitgevoerd worden en je geeft de bemanning taken en aanwijzingen.

Opleiding

 • Tijdens de opleiding leer je hoe een schip in elkaar zit en hoe je het kunt onderhouden en repareren. Je leert leiding geven, voorraadbeheer en wetgeving en reglementen. Het varen zelf wordt niet vergeten. Je leert manoeuvreren, ankeren, hoe een marifoon werkt en hoe je een radar bedient.

   

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg: bol bbl
  Leerweg bol
  Doorstroom naar andere mbo opleidinglandelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
  53%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  7 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied
  Goede kans op stage
  Leerweg bbl
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  6.9
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  62%
  Doorstroom naar andere mbo opleidinglandelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
  13%
  Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
  90%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  7 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied
  Goede kans op een leerbaan
  Startsalarislandelijk gemiddeld bruto uurloon
  € 11

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als schipper binnenvaart vervoer je containers of producten als zand, grind en olie. Je vaart op een binnenvaartschip. Je kunt ook varen met passagiers en hen een leuke tijd bezorgen. Je vaart (navigeert, manoeuvreert) en bepaalt de route, meert aan en je zorgt ervoor dat het laden en lossen goed gaat. Ook zorg je voor het onderhoud. Je geeft leiding aan de bemanningsleden.Je draagt een forse verantwoordelijkheid; voor je schip, je bemanningsleden en/of passagiers en voor de lading natuurlijk.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken