Matroos binnenvaart

Matroos binnenvaart

Als matroos binnenvaart help je de schipper of de kapitein bij al het werk op een schip. Klussen als varen, afmeren, laden en lossen, de boot schilderen en het dek schrobben: de matroos is daarbij onmisbaar!

Opleiding

 • Tijdens de opleiding leer je hoe een schip in elkaar zit en hoe je het kunt onderhouden en repareren. Ook leer je hoe goederen geladen en gelost worden en hoe je het schip kan af- en ontmeren of voor anker gaan. Er zijn speciale regels die gelden op het water, die leer je natuurlijk ook.

   

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg bbl
  Leerweg bbl
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  7.5
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  60%
  Doorstroom naar andere mbo opleidinglandelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
  67%
  Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
  100%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  9 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied
  Goede kans op een leerbaan
  Startsalarislandelijk gemiddeld bruto uurloon
  € 7

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als matroos ondersteun je je leidinggevende (schipper of kapitein) bij allerlei werkzaamheden. Je woont en werkt op het schip, samen met je collega’s. Je voert allerlei werkzaamheden uit. Je helpt de schipper als je een sluis of brug passeert, bij het afmeren, het laden en lossen. Ook onderhoud je het schip en je voert kleine reparaties uit. Veiligheid voorop! Varen gebeurt dag en nacht, dus je werkt ook onregelmatig.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken