Ruimtelijk vormgever

Ben jij creatief en wil je jouw werk groots terugzien? Als ruimtelijk vormgever ontwerp je displays voor beurzen, tentoonstellingen of bijvoorbeeld theatervoorstellingen.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Tijdens deze opleiding leer je decoreren en driedimensionale technieken. Je leert werken met softwareprogramma’s waarmee je kunt ontwerpen. Ook leer je hoe je ontwerpen kunt omzetten in producten. Je leert veel over conceptontwikkeling, materialen, styling, visuele presentatie, marketing en communicatie.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 35%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Ruimtelijk Vormgever"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Ruimtelijk vormgever". Een student ruimtelijk vormgever spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als ruimtelijk vormgever aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Ruimtelijk vormgever". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Sheraja en de volgende tekst verschijnt: "Student, Sheraja Vahle". De scene gaat over naar Sabine met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Sabine Staartjes". Ze staan beiden in een kledingwinkel. In beeld staat het volgende weergeven: "De ruimtelijke vormgever doet styling, ontwerp en vormgeving voor ruimtelijke presentaties."

Als eerste komt Sheraja aan het woord. Er worden ondertussen beelden getoond van Sheraja die foto's maakt van oorbellen.

Sheraja: Mijn werkzaamheden bij Sabine zijn vooral het officegedeelte en veel foto's maken van de producten en die op de website zetten. Ook hebben we laatst een fotoshoot gedaan voor Sabine. En af en toe mag ik ook wat verschuiven en indelen in de winkel. Dat vind ik ook heel leuk om te doen.

Beschrijver: Na Sheraja horen we Sabine. Ondertussen bekijken Sabine en Sheraja samen achter een laptop de website.

Sabine: Ik ben modeontwerpster en maak kleding. Uiteindelijk vind ik het belangrijk dat het merk goed naar buiten wordt gebracht. En Sheraja is daarmee bezig. Productfotografie voor de webshop. Als ik nieuwe opdrachten heb gemaakt, die goed vertalen en op de site plaatsen.

Beschrijver: Het woord gaat over naar Sheraja. Er worden beelden getoond van Sheraja die aan het werk is in Photoshop. In beeld komt tevens de header met de woorden: "Sabine Staartjes".

Sheraja: Ik heb ook een header ontworpen voor de website. Die is ook op de homepage te zien zoals hij al was maar nu ook verder overal op de website. Dat is wel iets waar ik trots op kan zijn.

Beschrijver: Sabine neemt het woord over van Sheraja. Ondertussen bekijken ze afbeeldingen met modeontwerpen.

Sabine: De stagiaire die op die richting bij mij komt moet zeker affiniteit hebben met social media en ook wel met mode. Het is heel belangrijk dat je het Adobepakket goed onder de knie hebt. Daarnaast is ze ook mijn assistent.

Beschrijver: We gaan weer terug naar Sheraja.

Sheraja: Het leuke aan stage lopen bij Sabine is dat het een ongelooflijk gezellige werkomgeving is. Het mooie is dat je overal feedback op krijgt.

Beschrijver: In deze scene geeft Sabine feedback over een foto van oorbellen.

Sabine: Misschien ben ik echt een zeikerd hoor maar dit kan nog beter liggen.

Beschrijver: Na Sabine vervolgt Sheraja haar verhaal. Ondertussen kom het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Sheraja: Je leert styling, interieur- en decorbouw, fotografie. Van alles en nog wat in één opleiding.

Beschrijver: Sabine neemt het woord over van Sheraja.

Sabine: Op school werk je voor fictieve opdrachten en hier is het gewoon real business.

Beschrijver: Sheraja neemt een selfie-video op. Op de achtergrond zijn haar collega's aan het werk. Ze laat de oorbellen zien die ze nog moet fotograferen. De video gaat vervolgens naar een einde.

Sheraja: Hoi, ik heb net alle foto's besproken met Sabine en nu ga ik weer lekker verder met fotografie. Nog een aantal oorbellen te gaan.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Ruimtelijk vormgever". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "ontwerpt en organiseert presentaties", "bereidt presentaties voor", "werkt met verschillende materialen en middelen", "begeleidt projecten", "heeft gevoel voor ondernemen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Ruimtelijk vormgever" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en ondernemend", "creatief en vindingrijk", "enthousiast en energiek", "modieus en representatief", "samenwerkend en leidinggevend", "stressbestendig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als ruimtelijk vormgever maak je ruimtelijke ontwerpen. Dit gebeurt vooral met de computer. Je ontwerpt stands, decors en displays voor beurspresentaties, tentoonstellingen, congressen, winkelcentra en evenementen. Hierbij houd je rekening met de klant. Je maakt maquettes en computerpresentaties om je werk goed te presenteren. Als ruimtelijk vormgever heb je een creatieve en afwisselende baan.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 84%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector