Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf

Duizendpoot met twee rechterhanden. Voel jij je aangesproken? Dit werk is voor praktisch ingestelde veel-kunners.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je kunt zien wat er aan onderhoud moet worden gedaan. Je leert hoe je dat onderhoud kunt uitvoeren en wat je daarvoor kan berekenen. Je wordt breed opgeleid, want je werk kan bestaan uit het oplossen van elektrotechnische en werktuigkundige storingen en verf-, stuc- en metselwerk. Je leert plannen en organiseren, leidinggeven en wat nodig is om een eigen bedrijf te runnen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 77%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 21%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 64%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 9%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround Vakkracht Onderhoud- en Klussenbedrijf"

Beschrijver: De video gaat over Een student allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Kevin en de volgende tekst verschijnt: "Student, Kevin Dijkshoorn". De scene gaat over naar Jappe met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jappe Moons". Ze zijn werkzaam voor Jan Snel en staan in een werkplaats In beeld staat het volgende weergeven: "Verricht onderhoudswerk aan gebouwen en technische installaties."

Kevin komt als eerste aan het woord. Ondertussen Kevin en Jappe houten panelen uit het magazijn halen.

Kevin: Op mijn opleiding leer ik van alles wat met de bouw te maken heeft. Timmeren is het hoofdvak, maar daarnaast krijgen we ook installatietechniek, schilderen en elektropraktijk. Op school gaat alles heel makkelijk. Dan is alles binnen handbereik en hier moet je toch meer roeien met de riemen die je hebt. Soms moet het iets anders dan hoe het eigenlijk hoort.

Beschrijver: Jappe geeft vervolgens uitleg aan Kevin. Jappe heeft een bouwtekening vast.

Jappe: We gaan deze kop even dicht bouwen. We beginnen met een 15,5 ...? [00:00:33], een 20 ...? [00:00:34] en let hier wel op het lichtschakelaartje.

Kevin: Dat is goed.

Beschrijver: Jappe is weer aan het woord. Jappe en Kevin een wand installeren.

Jappe: Wij verbouwen units en als er bijvoorbeeld brand is, dan kunnen wij in twee weken een heel nieuw pand neerzetten.

Heel mooi. Een tikje met de hamer.

Beschrijver: Kevin legt verder uit wat ze aan het doen zijn.

Kevin: We zijn nu bezig voor een kinderdagverblijf zodat die weer in een mooi, fris pand komen tijdelijk. Het moet natuurlijk snel geleverd worden. Die kinderen zitten ook thuis.

Ik zie de toekomst voor me dat ik de eerste paar jaar voor een baas ga werken. Als de mogelijkheid er is ga ik daarna voor mezelf beginnen.

Beschrijver: Jappe geeft instructies aan Kevin en geeft hem een paneel aan.

Jappe: Bovenlicht verplaatsen Kevin. Alsjeblieft.

Mijn band met Kevin? We hebben geen band. Die is goed. Ik ben stiekem wel trots op Kevin. Maar dat moet je maar niet zeggen tegen hem. Hij loopt al een klein beetje naast zijn schoenen dus. Kevin, het is weer gelukt. Morgen de deur afhangen. Goed zo. Het ziet er weer goed uit.

Beschrijver: Kevin sluit vervolgens af

Kevin: Het gaat weer snel bij Jan Snel.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "verricht divers onderhoudswerk", "plant zijn eigen werk in", "spoort storingen op en verhelpt ze", "beheerst meerdere klustechnieken", "verhelpt bouwkundige gebreken". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf" met daaronder de benodigde skills: "handig en veelzijdig", "technisch en nauwkeurig", "flexibel", "sterk en fit", "service- en oplossingsgericht", "veilig en besluitvaardig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je organiseert het werk rondom een klusproject. Je werkt buiten of binnen, op hoogte en vaak in ruimten waar personen verblijven of aan het werk zijn en waar bedrijfsprocessen gewoon door moeten gaan. Je hebt tijdens het werk te maken met bewoners, gasten en personeel. Het komt voor dat je naast de reguliere dagdienst ook buiten kantoortijden moet werken. Je voert de werkzaamheden uit zowel in kleine overzichtelijke projecten als in complexere projecten. In sommige gevallen treed je op als teamleider of projectleider.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 85%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €16
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 96%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.