Vastgoedadviseur

Een beroep met afwisseling. Kerken, scholen en woningen hebben allemaal zorg en aandacht nodig. Als vastgoedadviseur ben jij in control.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Afbouw en onderhoud
Code
25946

Opleiding

Je leert wat er komt kijken bij regulier onderhoud van vastgoed. Schilderwerk bijvoorbeeld, maar ook daken en funderingen hebben controles en onderhoud nodig.  Je leert meerjaren plannen opstellen. Je leert projecten managen en de voortgang te bewaken. Je leert begrotingen opstellen en financiële rapportages maken.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 40%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 32%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Vastgoedadviseur"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vastgoedadviseur". Een student vastgoedadviseur spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als vastgoedadviseur aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Vastgoedadviseur". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Willeke en de volgende tekst verschijnt: "Student, Willeke de Vries". De scene gaat over naar Chiel met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Chiel Vegterlo". In beeld staat het volgende weergeven: "Is verantwoordelijk voor het onderhoud van het vastgoed."

Willeke neemt een selfie-video op. We horen haar. In de volgende scene stelt ze zich voor, voor de camera van SBB.

Willeke: Hoi, ik ben Willeke. Ik ben op locatie in Apeldoorn bij een Thomashuis. Hier gaan we een keuring uitvoeren.

Mijn naam is Willeke de Vries. Ik loop stage bij het Verf Advies Centrum. Bij deze stage ga ik voornamelijk mee met collega's om keuringen uit te voeren.

Beschrijver: Willeke en Chiel staan op locatie bij een pand. Chiel heeft een formulier in de hand. We horen hem tegen Willeke. In de volgende scene horen we Chiel over zijn werkgever. Ondertussen controleert Willeke in de video de kozijnen van een pand met een apparaat.

Chiel: Willeke, we gaan eerst even het houtvocht meten, het houtvochtgehalte.

Het Verf Advies Centrum is een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van beschermtechniek. We voeren voornamelijk de werkvoorbereiding uit. Dat houdt in dat we: 1: Een gebouw inventariseren. Dus de hoeveelheden bepalen. 2: Een inspectie uitvoeren. 3: Dat we een bestek gaan maken voor het schilderwerk.

Beschrijver: Na Chiel gaat het woord terug naar Willeke. Op de beelden bekijkt ze de onderkant van de kozijnen met een spiegeltje. In de volgende scene zit Willeke achter een laptop. Naast haar aan tafel zit Chiel. We horen Willeke tegen Chiel.

Willeke: De werkzaamheden die ik uitvoer zijn voornamelijk het maken van adviezen, het schrijven van bestekken, verf-technisch advies, bouwkundig advies. Dat soort adviezen maak ik allemaal. Het is voornamelijk gericht op het verf-technische.

Chiel, waar zat die houtaantasting ook alweer?

Beschrijver: Chiel geeft antwoord op de vraag van Willeke. In de volgende scene geeft hij feedback over Willeke.

Chiel: De houtaantasting zat bij meetplaats 1. Daar zat het in de voorgevel.

Willeke kwam in het begin met heel veel informatie terug maar wist die informatie nog niet goed op papier te zetten.

Beschrijver: We gaan terug naar Willeke. De video gaat vervolgens naar een afsluiting.

Willeke: In het begin moet je wel leren wat belangrijk is en wat niet belangrijk is. Dat heb ik zeker wel geleerd en kunnen toepassen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vastgoedadviseur". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "inspecteert de conditie van het object en maakt een voorstel", "koopt capaciteit, materieel en materiaal in", "stelt onderhoudsscenario's op en bespreekt deze", "geeft leiding aan het project", "denkt mee over beleidszaken". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vastgoedadviseur" met daaronder de benodigde skills: "verantwoordelijk", "zelfstandig", "gedisciplineerd", "overtuigend", "gestructureerd". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als vastgoedadviseur stel je plannen op voor het onderhoud van gebouwen. Je zorgt dat de plannen worden uitgevoerd. Je hebt te maken met personeel, opdrachtgevers, leveranciers en onderaannemers. Je kunt je bedrijf goed presenteren aan klanten. Je werkt op kantoor. Regelmatig ben je op de werkplek om leiding te geven aan medewerkers. Soms ben je bij klanten om opdrachten binnen te halen. Je bent ondernemend en wacht niet af. Je ziet kansen voor je bedrijf. Je kunt prima met verschillende mensen opschieten. Het lukt je om winstgevende opdrachten binnen te halen.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.