Uitvoerder

Je bent een echte duizendpoot die alles in het bouwproject gemakkelijk met elkaar kan combineren.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Afbouw en onderhoud
Opleidingscode
25947

Opleiding

Je leert projectmatig werken en plannen van aanpak op te stellen. Je leert ook planningen en begrotingen te maken. Je leert welke processen, materialen en gereedschappen nodig zijn bij bouwprojecten. Je weet aan het einde van de opleiding ook veel over veiligheids- en milieueisen.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 78%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Als uitvoerder heb je de dagelijkse leiding over de uitvoering van het werk op de bouwplaats. Jij geeft leiding aan eigen en ingehuurde medewerkers. Je zoekt oplossingen voor onverwachte problemen. Zo nodig overleg je met je leidinggevende. Je werkt samen met de calculator, werkvoorbereider, projectleider en opzichter van de opdrachtgever. Ook overleg je met onderaannemers, leveranciers en eventuele bewoners. Zij willen soms allemaal wat anders. Jij bent creatief bij het vinden van oplossingen voor onverwachte problemen. Daarbij denk je ook aan het belang van het eigen bedrijf. Je werkt meestal onder tijdsdruk.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €21
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.