Decoratie- en restauratieschilder

Het schilderwerk van oude gebouwen weer als nieuw maken of beschadigde eeuwenoude versieringen opknappen, is dat iets voor jou?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert ambachtelijke schildertechnieken zoals bijvoorbeeld marmer- en houtimitaties en glas-in-lood. Je leert werken met de materialen en gereedschappen die daarvoor nodig zijn. Je leert de verschillende soorten verf kennen, ook kleurenleer komt langs tijdens de opleiding decoratie- en restauratieschilder.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,5
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 58%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 24%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Decoratie- en Restauratieschilder"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Decoratie- en restauratieschilder". Een student decoratie- en restauratieschilder spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als decoratie- en restauratieschilder aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Decoratie- en restauratieschilder". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Margot en de volgende tekst verschijnt: "Student, Margot van der Berg". De scene gaat over naar Martin met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Martin van Laar". Ze bevinden zich in een kerk en zijn beiden werkzaam voor De Jongh. In de kerk staan bouwsteigers In beeld staat het volgende weergeven: "De decoratie- en restauratieschilder voert specialistisch schilderwerk uit."

Margot neemt als eerste het woord. Ondertussen lopen Margot en Martin over een steiger en pakt Margot een blik met kwasten.

Margot: Ik ben Margot van der Berg. Ik ben restauratieschilder. Als restauratieschilder houd je je eigenlijk bezig met het conserveren van monumentale panden en oude kerken. Op school leer ik over ondergronden, veilig werken en de soorten materialen die je gebruikt. Maar ook over samenwerken. Want je werkt altijd met mensen in de praktijk.

Beschrijver: Na Margot neemt Martin het woord. Ondertussen is Martin in de video aan het schilderen.

Martin: Wij conserveren de ondergrond van de kerk, maar die reinigen we, die maken we schoon en wat daar uiteindelijk aan kapot gaat herstellen wij. Dan retoucheren we. De bloemetjes, de biezen en zoals de kapitelen worden dan weer in de oude staat teruggebracht.

Beschrijver: Na Martin horen we Margot weer. Ondertussen worden er beelden getoond van Margot die heel secuur het bouwwerk aan het schilderen is. In de volgende scene geeft ze aan wat ze leert van Martin.

Margot: Het werk wat ik doe vind ik wel heel erg leuk. Je komt in honderden jaren oude panden terecht. Ik denk ook wel een stukje eer aan de mensen die de kerk hebben gebouwd. Je probeert toch een vakmanschap te behouden en zo dicht mogelijk te evenaren wat zij vroeger hebben gemaakt.

Martin leert mij zorgvuldig werken. De werkplek goed schoon houden. Het materiaal op orde hebben. En als je dat op orde hebt, dan wordt je schilderwerk ook veel mooier.

Beschrijver: In deze scene bevinden ze zich voor glas in lood. Martin geeft uitleg aan Margot. In de volgende scene geeft hij feedback over Margot.

Martin: Dan gaan we de verf een beetje verdunnen met water. Zo transparant mogelijk gaan we dat verwerken op de dagkant.

Met Margot is het heel gezellig. Absoluut. Omdat ze zo kan lachen. Nee, maar ook qua werk, ze is leergierig. Dan heb je er ook wat voor over om je kennis door te geven.

Beschrijver: Na Martin gaan we terug naar Margot.

Margot: Restauratieschilder wil ik later wel in de toekomst zijn. Eerst nog mijn diploma halen. We zien wel waar het schip strandt, maar dat is wel hetgene wat ik wil gaan doen.

Beschrijver: Margot neemt een selfie-video op samen met Martin. Martin neemt het woord. Daarna komt de video aan een einde.

Martin: Hij draait. Het einde van deze middag. Super. Het was leuk. En we hebben gelachen. En stoppen met lachen nu, hè.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Decoratie- en restauratieschilder". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "doet specialistisch schilderwerk", "bereidt zijn werk goed voor", "doet reparatiewerk", "werkt netjes en milieubewust", "kent verschillende technieken", "stuurt een klein team aan". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Decoratie- en restauratieschilder" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en handig", "samenwerkend en leidinggevend", "netjes en milieubewust", "klantgericht", "planmatig", "organiserend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als decoratie- en restauratieschilder werk je aan bijzondere opdrachten. Je restaureert of decoreert bijvoorbeeld kerken of monumenten. Je werkt nauwkeurig en zorgvuldig. Soms werk je op hoogte. Jij houdt je altijd aan de regels voor veiligheid, milieu en kwaliteit. Ook geef jij leiding aan medewerkers en leerlingen. Soms zijn er problemen met het werk, de organisatie of het personeel. Dan bedenk jij zelf oplossingen. Zo nodig overleg je hierover met opdrachtgevers, aannemers, collega’s of gemeentes. Bij grote projecten werk je vaak onder leiding van een projectleider.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 81%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.