Decoratiestukadoor

Ben jij al stukadoor én wil je verder in je vak? Dan kan je je specialiseren tot decoratiestukadoor.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
1 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

In oudere huizen en gebouwen zitten vaak nog ornamenten in het plafond of lijsten langs de muur, die wat lastiger te stucen (pleisteren) zijn. Als je decoratiestukadoor wil worden, dan leer je dat tijdens de opleiding. Maar dat is niet alles, je leert ook het werk op te nemen. Bij dit werk is een goede ondergrond belangrijk, dat leer je natuurlijk ook.

 

De vakken Nederlands, Engels en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Je brengt specialistisch decoratief stucwerk aan in klassieke en moderne interieurs. Je werkt vooral alleen maar kan bij het uitvoerend werk ook in teams ingezet worden. Je werkt op wisselende, vaak unieke locaties, zowel binnen (wanden, plafonds) als buiten (gevels).

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.