Basisgoudsmid

Als basisgoudsmid heb je een bijzonder beroep. Je bent creatief en maakt sieraden of kleine gebruiksvoorwerpen van (edel)metalen en soms ook van edelstenen.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je leert de basisvaardigheden en -technieken die je nodig hebt als goud- of zilversmid. Je leert werken met de materialen en je leert hun eigenschappen kennen. Je leert werken met gereedschappen en apparaten die je nodig hebt. Je leert ontwerpen maken en leert sieraden maken op basis van deze ontwerpen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Basisgoudsmid"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Basisgoudsmid". Een student basisgoudsmid spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als basisgoudsmid aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Basisgoudsmid". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Linda en de volgende tekst verschijnt: "Student, Linda Schretlen". De scene gaat over naar Birgit met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Birgit Doesborg". In beeld staat het volgende weergeven: "Vervaardigt en repareert gouden sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen." Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond van de atelier.

Als eerste komt Linda aan het woord. Ze neemt een selfie-video op. Op de achtergrond staan werktafels met diverse gereedschappen. In de volgende scene spreekt ze voor de camera van SBB.

Linda: Mijn naam is Linda. Hierachter hebben we mijn favoriete werkplek. En hier ga ik zo meteen wat aan jullie laten zien.

Ik doe de opleiding Basisgoudsmid, niveau 3. En ik loop stage bij DoesDesign. De werkzaamheden zijn bijvoorbeeld reparaties. Ik maak ook nieuw werk.

Beschrijver: Na Linda komt Birgit aan het woord. In de volgende scene geeft ze uitleg aan Linda. Ze pakt een andere hamer.

Birgit: Mijn naam is Birgit Doesborg. Ik heb hier mijn eigen bedrijf, dat heet DoesDesign. Ik ontvang hier klanten. Ik ben gespecialiseerd in Mokume-Gane. Dat is een Japanse smeedtechniek, die afstamt van de samoeraizwaarden, hoe die vroeger gemaakt werden. En ik geef hier dus ook les.

Het is beter voor het materiaal als je met deze hamer slaat.

Beschrijver: We gaan terug naar Linda. Er worden ondertussen beelden getoond waar ze gebruikmaakt van een gasbrander.

Linda: De patronen die je uit verschillende metalen bij elkaar kunt krijgen, vind ik heel erg fascinerend.

Beschrijver: Birgit geeft uitleg aan Linda met behulp van haar tekeningen. We horen Birgit. Ondertussen kom het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". In de volgende scene geeft ze advies. Er worden ondertussen beelden getoond van Linda die een sieraad meet en verhit. In de daaropvolgende scene horen we haar weer uitleg geven aan Linda. In de video wordt een hete vloeistof getoond.

Birgit Dit noemen ze een zwaluwverbinding. Dat is ook makkelijker met solderen. Stel je voor dat je het recht tegen elkaar aan soldeert, dan krijg je op een gegeven moment dat het stukje er los uitvalt en het niet goed blijft zitten.

Wat ik haar zou willen meegeven, is dat ze moet proberen om een originaliteit in een sieraad te leggen. Waardoor ze weer verder kan.

Daar moet wel nog een beetje warm water bij, want het is al een beetje op.

Beschrijver: Linda geeft feedback over Birgit. De video komt vervolgens aan een einde.

Linda: Ik vind het fijn dat ik veel van Birgit kan leren. Ze heeft ook een docentenopleiding gedaan. Dus ze kan veel dingen op veel verschillende manieren uitleggen. Ik wilde heel graag de techniek Mokume-Gane leren. En dat kon eigenlijk alleen maar ver weg hier in Den Bosch. Dus ben ik er speciaal voor verhuisd.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Basisgoudsmid". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "vervaardigt sieraden of kleine objecten", "brengt versieringen aan op sieraden of kleine objecten", "repareert sieraden of kleine objecten", "verzorgt de werkplaats", "voorkomt criminaliteit". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Basisgoudsmid" met daaronder de benodigde skills: "verantwoordelijk", "zelfstandig", "gedisciplineerd", "creatie". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Goud is belangrijk in ons leven. Het is al eeuwenlang een waardevol metaal. Het is als geld gebruikt, maar natuurlijk ook om sieraden van te maken. Als goudsmid ontwerp en maak je sieraden, zoals ringen, oorbellen, armbanden en kettingen. Door het woord ‘goudsmid’ lijkt het alsof je alleen met goud werkt, maar dat is bijna nooit zo. Je werkt ook met zilver, titanium, staal, kunststof, rubber en glas. Soms werk je in opdracht van een klant, soms bedenk je zelf wat je mooi vindt en denkt te kunnen verkopen.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector