Bedrijfsleider paardensport en -houderij

Ben jij commercieel en ondernemend en tegelijk ook gek op paarden? Je kunt dat goed combineren in de opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij! Qua omzet is de paardensport – na voetbal – de grootste sport van Nederland.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens deze opleiding krijg je onder andere les in gedrag, fysiologie, voeding en gezondheid van paarden. Als bedrijfsleider is de aan- en verkoop van paarden een belangrijk onderdeel van jouw succes. Je leert dan ook hoe dat in zijn werk gaat en waar je op moet letten. Je leert hoe je een ondernemingsplan schrijft, hoe je leiding kunt geven en hoe je de financiën op orde houdt.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 63%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 18%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 5,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 47%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Bedrijfsleider paardensport en -houderij"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Bedrijfsleider paardensport en -houderij". Een student bedrijfsleider paardensport en -houderij spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als bedrijfsleider paardensport en -houderij aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Bedrijfsleider paardensport en -houderij". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Kelsey en de volgende tekst verschijnt: "Student, Kelsey Eschweiler". De scene gaat over naar Tom met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Tom van Roon". Ze bevinden zich in een manege. In beeld staat het volgende weergeven: "Leidt een bedrijf in de paardensport of houderij, en heeft kennis van de gezondheid en het gedrag van paarden."

Als eerste komt Kelsey aan het woord. Er worden beelden getoond van Kelsey achter de receptie die een klant helpt. Daarna verplaatst ze een hooibaal in de stal.

Kelsey: Ik volg de opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij. Ik loop nu stage op De Goudse Manege. De werkzaamheden die ik hier zoal doe, is achter de receptie, daar adviseer ik de klanten en de nieuwe klanten. Op stal werk ik dan ook en dan voeren we de paarden, opstrooien en zorgen dat de paarden er gewoon elke dag weer netjes bij staan.

Beschrijver: Na Kelsey horen we een collega van haar. Hij geeft uitleg aan Kelsey over iets op de computer.

Collega: Bij sommige paarden zie je dat er een attribuut staat. Dat betekent dat ze dus bijvoorbeeld een extra dekje nodig hebben of peesbeschermers. Dat staat bij de attributen.

Beschrijver: We horen nu Tom.

Tom: Soms komen hier studenten binnen met een verkeerd beeld van wat het vak inhoudt. Die denken dat ze de hele dag paarden mogen poetsen, rijden en longeren. Dat is het eigenlijk juist niet. We beginnen altijd om 7 uur 's ochtends.

Beschrijver: Na Tom komt Kelsey aan het woord. In de volgende scene neemt ze een selfie-video op met een paard.

Kelsey: Dan beginnen we gelijk met voeren en daarna worden alle stallen opgestrooid. Daarna variëren de activiteiten een beetje op de dag. We hebben een aantal klussen die gedaan moeten worden. Bijvoorbeeld de manen trekken en de andere keer is het een pony scheren. Dat verschilt natuurlijk heel erg.

Ik sta hier vandaag bij Allard. Ik ga hem eerst even lekker borstelen. En dan gaan we daarna lekker longeren. Want Allard heeft heel veel zin om te werken.

Beschrijver: Het woord gaat naar Tom. Op de beelden brengt iemand een paardentuig aan bij een paard.

Tom: Je moet wel van vele markten thuis zijn. Je moet heel praktisch ingesteld zijn. Er worden ook heel veel dingen van je handen gevraagd maar je moet ook wel probleemoplossend zijn.

Beschrijver: Kelsey vertelt over haar werkervaringen. Na het verhaal van Kelsey gaat de video naar een afsluiting toe.

Kelsey: Het is hier heel leuk. Ook als we mestdag hebben, moeten we ook niet zeggen dat het goed gaat want dan gaat het juist verkeerd. Dan maak je een grapje erover en dan: nee hoor, we gaan vandaag niets zeggen hoor, we gaan niets zeggen. Ja, het is erg leuk.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Bedrijfsleider paardensport en -houderij". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "traint en verzorgt paarden", "instrueert en begeleidt paardensporters en paarden", "organiseert evenementen en begeleidt vrijwilligers", "begeleidt en adviseert klanten", "stuurt medewerkers aan en organiseert werkzaamheden", "leidt bedrijf en optimaliseert bedrijfsvoering". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Bedrijfsleider paardensport en -houderij" met daaronder de benodigde skills: "commercieel", "sociaal", "klantvriendelijk", "proactief", "ondernemend", "paardenliefhebber". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Bij een paardensportbedrijf heb jij als bedrijfsleider een leidinggevende rol. Je stelt het ondernemingsplan op en je verdeelt het werk onder je medewerkers. Je beoordeelt of je medewerkers goed presteren en denkt na over extra personeel. Al het werk gebeurt op jouw aanwijzingen, rekening houdend met wetten, kwaliteit, milieu en veiligheid. Ook de financiën zijn jouw verantwoordelijkheid, net als de contacten met klanten en leveranciers. Samen met de instructeurs stel je ook de trainingsprogramma’s voor de ruiters op.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 1 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 84%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 5 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 88%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector