Vakexpert biologisch-dynamische landbouw

Op een natuurlijke manier met gewassen en dieren omgaan. Met aandacht voor het milieu en de gezondheid van dier en mens. Daar sta jij als vakexpert biologisch-dynamische landbouw helemaal achter!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Tijdens deze opleiding leer je hoe je een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf opzet en onderhoudt. Je leert waar je daarbij rekening moet houden door de productkennis die je opdoet. Je leert teeltplannen op te stellen en ook hoe je leiding kunt geven.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 87%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Vakexpert biologisch-dynamische landbouw"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vakexpert biologisch-dynamische landbouw". Een student vakexpert biologisch-dynamische landbouw spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als vakexpert biologisch-dynamische landbouw aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Vakexpert biologisch-dynamische landbouw". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Frauke en de volgende tekst verschijnt: "Student, Frauke Schreiber". De scene gaat over naar Max met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Max van den Dool". In beeld staat het volgende weergeven: "Houdt zich bezig met het optimaliseren van het productieproces van dierlijke en plantaardige producten."

Als eerste neemt Frauke het woord. Ondertussen plukt ze op de beelden peulen en verzamelt deze in een kist.

Frauke: Ik volg een opleiding vakexpert biologisch- dynamische landbouw in Dronten. Ik doe werkzaamheden zoals trekkerwerk, schoffelen, aanaarden, planten. Ook veel met de hand zoals oogsten.

Beschrijver: Max geeft uitleg aan Frauke. Hij opent de kapucijners en laat de erwten zien.

Max: Bij de kapucijners is het belangrijk dat de peulen, de erwten die er in zitten, mooi van formaat zijn. Dus dat ze bijna tegen elkaar aan zitten zoals hier.

Beschrijver: Frauke neemt het woord. In de volgende scene neemt ze een selfie-video op.

Dan worden ze een beetje plat.

Hoi! Ik ben Frauke en ik ga nu de tomatenplant dieven.

Beschrijver: Max neemt het woord over van Frauke. In de volgende scene geeft hij uitleg aan Frauke. Daarna vertelt hij over de werkzaamheden. Ondertussen planten ze op de beelden nieuwe planten.

Max: We zijn hier op de Antoniushoeve. Dat is een biologisch tuinbouwbedrijf van 6 hectare. Daarop telen we ongeveer 50 soorten groenten door het jaar heen. Allemaal voor de versmarkt dus geen bewaarproducten. Die proberen we zo lokaal mogelijk af te zetten.

Frauke, wil jij de kisten van tien kilo meirapen afwegen naar vijf. Vier in totaal. Vier van vijf kilo. En dan mag je ze bovenop die rolcontainer zetten.

Naarmate je hier langer bent, is er natuurlijk ruimte om bepaalde teelten op je te nemen.

Beschrijver: Frauke reageer op Max. Daarna gaat de video naar een afsluiting.

Frauke: Dat is leuk maar ook spannend. Eerst in het begin was ik heel onzeker maar hoe langer ik het doe, hoe zekerder ik er over word. En zie ik ook dingen die gedaan moeten worden en wat aan staat en zo.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vakexpert biologisch-dynamische landbouw". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "draagt zorg voor de kwaliteit van dierlijke en plantaardige producten", "verzorgt de biologische-dynamische productie", "verbetert bedrijfsactiviteiten", "plant en verdeelt dagelijkse werkzaamheden", "analyseert bedrijfsgegevens en vormt visie". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vakexpert biologisch-dynamische landbouw" met daaronder de benodigde skills: "planmatig", "oog voor detail", "helicopterview", "verantwoordelijk", "groene vingers". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

We gebruiken de grond om bijvoorbeeld aardappels en asperges in te verbouwen en koeien om melk te produceren. In een biologisch-dynamisch bedrijf gebeurt dat zo, dat de relatie tussen mensen, planten, dieren en kosmos goed blijft. Zo worden geen chemicaliën en kunstmest gebruikt en hebben de dieren veel ruimte. Normaal gesproken houden agrarische bedrijven zich bezig met alleen akkerbouw, of fruitteelt, of het houden van dieren. Biologisch-dynamische bedrijven combineren deze werkterreinen vaak. Als je op een biologisch-dynamisch bedrijf werkt, zorg je voor de bodem. Je zorgt voor de bemesting en verbetert de conditie van de bodem. Ook zorg je voor het onderhoud van de gebouwen. Verder teel je gewassen en verzorg je het vee. Je voert eenvoudige reparaties uit aan machines, werktuigen en apparatuur.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 86%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector