Ondernemer vers

Heb jij iets met verse kwaliteitsproducten en wil jij met je team iets moois neerzetten voor de klanten? Als ondernemer vers kun jij aan de slag.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Horeca, bakkerij en recreatie
Richting
Bakkerij en winkelambacht
Code
25700

Opleiding

Je hebt al relevante vakkennis over de versproducten en leert tijdens deze opleiding hoe je leiding geeft aan medewerkers. Ook leer je begroten en budgetteren en hoe je de administratieve kant van je onderneming regelt. Je leert hoe je de kwaliteit van de versproducten kunt bewaken en hoe je het inkoopproces en voorraadbeheer kunt managen.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 58%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Ondernemer vers"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Ondernemer vers". Een student ondernemer vers spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als ondernemer vers aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Ondernemer vers". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Coen en de volgende tekst verschijnt: "Student, Coen Harst". De scene gaat over naar Wim met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Wim Landwaart". Ze bevinden zich in een winkel. In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt in een versspeciaalzaak of op een versspeciaalafdeling."

Als eerste neemt Coen het woord. Hij neemt een selfie-video op. Op de achtergrond liggen groenten en fruit in schappen. In de volgende scene spreekt hij voor de camera van SBB.

Coen: Hoi, ik ben Coen en dit is mijn werkplek. Ik ga er zo voor zorgen dat de winkel er weer perfect uitziet.

Ik doe de opleiding ondernemer vers. Ik loop stage bij Landwaart Culinair in Maartensdijk.

Beschrijver: Na Coen gaat het woord naar Wim. In de volgende scene heeft hij het tegen Coen. Coen zet de plastic flessen klaar bij de automatische sinaasappelpers.

Wim: We hebben eigenlijk een uniek bedrijf omdat we alles zelf maken.

De mensen kunnen komen als we alles klaar hebben.

Beschrijver: Coen reageert op Wim. Daarna vertelt hij over zijn werkzaamheden.

Coen: Komt voor elkaar.

Mijn werkzaamheden op een dag zijn het vullen van de winkel, het bijhouden van de winkel. Dat er niks op aan te merken valt. En klanten helpen. Zowel bij de maaltijden als bij de kassa.

Beschrijver: Wim geeft uitleg aan Coen. Coen en Wim staan bij het fruit. In de volgende scene vertelt Wim over het bedrijf. Daarna horen we hem tegen Coen. Ze zitten samen achter een computer. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". In de volgende scene spreekt Wim over Coen.

Wim: Daar staat een karretje dat moet straks allemaal bijgevuld worden. Bij de kaki's moet je even de rijpe naar voren halen.

We hebben in ons bedrijf natuurlijk verschillende opleiders. Degenen die de leiding hebben over de afdeling. Die kunnen hun ook vertellen wat er gebeurt. Dat vind ik belangrijk. Dat ze het ook de consument kunnen vertellen.

Iedereen mag weten dat het weer de tijd is van de paddenstoelen. Mooi overzicht. Ook verse truffels erbij. Als ik het zo van je krijg, kan ik het gelijk uit laten werken.

Coen is hier gekomen, heeft alle afdelingen doorlopen. Staat nu vast in de winkel. Krijgt ook een stukje leidinggeven. Zo ontwikkelt hij zichzelf. Dat vind ik het mooiste wat er is. En als zo'n jongen ooit voor zichzelf begint, top.

Beschrijver: In deze scene geeft Coen uitleg aan een collega. Daarna deelt hij zijn werkervaring binnen het bedrijf. In de daaropvolgende scene helpt hij een klant.

Coen: Ik heb hier de wortelmaaltijden, die moeten netjes gevuld worden.

Je hoort er echt bij, echt als collega. Dus dat is wel superleuk. En dat merk je, dat dat gebeurt.

Twee personen. Zo'n bakje is goed?

Beschrijver: De klant reageert op Coen.

Klant: Ja, prima.

Beschrijver: Wim geeft feedback over Coen.

Wim: Coen, je bent hier gekomen. Je wist eigenlijk niks. Ik zie dat je elke afdeling doorloopt. En ik zie vorderingen.

Beschrijver: Na Wim geeft Coen feedback. Daarna gaat de video naar een afsluiting.

Coen: Ik vind het fijn dat ik de ruimte krijg om dingen te kunnen doen. En het is een mooi bedrijf om stage te lopen. Daar ben ik superblij mee.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Ondernemer vers". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bewerkt versproducten", "bewaakt kwaliteit van de versproducten", "stuurt de onderneming aan", "voert financieel beleid uit", "zorgt voor marketingstrategie". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Ondernemer vers" met daaronder de benodigde skills: "ondernemend", "zelfstandig", "sociaal", "oog voor detail". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als ondernemer vers ben je verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van een onderneming in de verssector. Je bent op de hoogte van de relevante ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne. Je geeft leiding aan diverse medewerkers. Je houdt je bezig met financiën, personeel en het operationeel beleid. Daarnaast geef je leiding, verzorg je de planning en regel je van alles.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 95%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector