Luchtvaartdienstverlener

Kun je goed met verschillende mensen omgaan, ook onder moeilijke omstandigheden? Dan is de opleiding luchtvaartdienstverlening, oftewel steward(ess) echt iets voor jou.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Een luchtvaartdienstverlener zorgt voor het welzijn en de veiligheid van passagiers tijdens de vlucht. In de opleiding luchtvaartdienstverlener zit daarom algemene luchtvaartkennis en en leer je over veiligheid in de lucht. Daarnaast komt ook aan bod: het inchecken van passagiers, communiceren met internationale passagiers en de regels die aan boord gelden.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 65%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 18%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Luchtvaartdienstverlener"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Luchtvaartdienstverlener". Een student luchtvaartdienstverlener spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als luchtvaartdienstverlener aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Luchtvaartdienstverlener". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Jasmin en de volgende tekst verschijnt: "Student, Jasmin Ibrahim". De scene gaat over naar Maud met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Maud Dassen". Ze bevinden zich op een vliegveld. In beeld staat het volgende weergeven: "Wordt ingezet bij het voorbereiden van de vlucht en het verzorgen van passagiers tijdens de vlucht."

Als eerste komt Jasmin aan het woord. In de volgende scene ontvangt ze een passagier bij de incheckbalie. We horen eerst Jasmin en daarna de passagier. Het woord gaat vervolgens over en weer.

Jasmin: Mijn naam is Jasmin Ibrahim. Ik loop stage bij Maastricht Aachen Airport. Mijn opleiding is luchtvaartdienstverlener.

Goedemorgen.

Passagier: Goedemorgen.

Beschrijver: De passagier plaatst het koffer op de bagageband.

Jasmin: Dank u wel. Zou ik uw paspoort mogen alstublieft? Ja, dank je wel. Alstublieft.

Passagier: Dank u wel.

Beschrijver: Maud komt nu aan het woord.

Maud: Maastricht Aachen Airport is de regionale luchthaven in de buurt van Maastricht, Zuid Limburg.

Beschrijver: Jasmin vertelt nu over haar werkzaamheden. In de volgende scene neemt ze een selfie-video op en loopt ze het pand binnen. In de daaropvolgende scene helpt ze een vrouw in een rolstoel.

Jasmin: Op mijn werk sta ik op verschillende afdelingen. 's Morgens kan ik bij het inchecken staan of floorwalken. Als ik klaar ben met het inchecken of floorwalken kan ik staan bij pre-queuen, scannen of het instappen en uitstappen van de passagiers.

Vandaag weer een nieuwe werkdag.

Dan geef ik u hier nu af. Hier is uw koffertje. Alstublieft.

Beschrijver: Maud neemt het woord over van Jasmin.

Maud: Ze worden opgeleid tot volwaardig grondstewardess. Alle werkzaamheden worden daarbij uitgevoerd door de stagiair. Zoals check-in, bagage, het begeleiden van passagiers die moeilijk ter been zijn en alles wat daar verder eventueel nog bij komt.

Beschrijver: Na Maud horen we Jasmin.

Jasmin: Als we een praatje maken onderweg naar het vliegtuig. Dat is altijd leuk.

Beschrijver: Het woord gaat nu naar Maud.

Maud: En dan als we rond een uur of zes klaar zijn met de check-in, dan zitten de passagiers in het vliegtuig en dan nemen wij koffie of thee. En wat gekkigheid.

Beschrijver: Jasmin vult Maud aan.

Jasmin: En dan praten we bij.

Beschrijver: We horen nu Maud weer. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Maud: En dan zijn we blij als het half zeven is en we naar huis kunnen gaan.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Luchtvaartdienstverlener". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "verleent service aan internationale passagiers/gasten", "werkt in een internationaal team", "begeleidt passagiers/gasten op de luchthaven", "begeleidt passagiers in het vliegtuig". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Luchtvaartdienstverlener" met daaronder de benodigde skills: "mensenkennis", "sociaal", "verantwoordelijk", "zelfverzekerd", "klantvriendelijk", "kennis van de Engelse taal". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als luchtvaartdienstverlener ontvang je de passagiers. Je begeleidt hen voor, tijdens en na de vlucht. Veiligheid is natuurlijk heel belangrijk. Je let erop dat de procedures gevolgd worden en grijpt in als dat niet gebeurt. Als je op een luchthaven werkt, begeleid je bijvoorbeeld de passagiers bij het inchecken. Je neemt de bagage aan en labelt die. Ook beman je de (informatie)balie. Verder begeleid je passagiers die extra begeleiding nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze in een rolstoel zitten. Als je in een vliegtuig werkt als cabinemedewerker, informeer je de passagiers tijdens de vlucht en verzorg je hen.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 3 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 4 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €19
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 88%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector